Медична евакуація захисників України на лікування за кордоном: алгоритм від МОЗ

Забезпечення військовослужбовців необхідною медичною та реабілітаційною допомогою, доступ до якої обмежено через війну, — один із пріоритетів уряду

Медична евакуація захисників України на лікування за кордоном: алгоритм від МОЗ


КМУ урегулював порядок направлення для лікування за кордоном осіб із сил оборони та безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією росії проти України.

Порядок визначає, що будь-який ЗОЗ, у якому захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації, складає у довільній формі клопотання про необхідність направлення його для лікування за кордон. Клопотання необхідно надіслати до військово-медичного закладу (ЗОЗ Міноборони, МВС, Служби безпеки, Держприкордонслужби тощо). Консиліум військово-медичного закладу розглядає його та виносить рішення, яке надсилає Командуванню Медичних сил Збройних Сил України.

Основні зміни в медичному законодавстві

Командування Медичних сил, МОЗ та МЗС шукають клініки за кордоном, формують необхідний пакет документів для перетину кордону і забезпечують транспортування захисників до відповідних клінік.

Алгоритм дій

  1. ЗОЗ, у якому захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації складає у довільній формі клопотання для лікування за кордон.
  2. Клопотання надсилають до військово-медичного закладу.
  3. Консиліум військово-медичного закладу розглядає клопотання та формує висновок про необхідність (відсутність необхідності) направлення військового на лікування за кордон.
  4. Командування Медичних сил надсилає на розгляд МОЗ висновок та інші необхідні документи.
  5. МОЗ і МЗС шукають відповідні клініки іноземних держав, які готові безоплатно надати захиснику усю необхідну медичну та реабілітаційну допомогу.
  6. МОЗ інформує Командування Медичних сил та Адміністрацію Держприкордонслужби про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких ЗОЗ іноземних держав можуть прийняти на лікування.
  7. За сприяння МОЗ та офіційних структур Європейської Комісії пацієнта транспортують до закордонної клініки.

NB! Лікування за кордоном безоплатне для пацієнта.

Нині за алгоритмом МОЗ на лікування за кордон України евакуйовано 572 пацієнти.

Раніше МОЗ розповіло, як здійснюється медична евакуація громадян України.

За матеріалами сайту МОЗ


Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді