Інвалідність дитині в умовах воєнного стану може бути встановлена дистанційно: роз'яснення МОЗ

У МОЗ нагадали про оновлені стандарти встановлення інвалідності в умовах воєнного стану

MSEK_ditu.jpg

У МОЗ нагадали, що на період дії воєнного стану спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності як дорослим, так і дітям. 

Дитині, батьки якої звернулися для оформлення інвалідності, медико-соціальна експертиза проводиться за направленням лікаря до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів та за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, які спричиняють обмеження життєдіяльності. Відповідно, ЛКК розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Після досягнення повноліття дитина з інвалідністю направляється ЛКК для проходження МСЕК відповідного профілю. Задля спрощення процедури, урядом України було прийнято постанову КМУ № 225, яка регламентує встановлення інвалідності у період дії воєнного стану заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи фактичного перебування особи. У МОЗ додають:

"Якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилось 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК".

До того ж, проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, згідно з постановою КМУ № 390; термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжені на період дії воєнного стану (для отримання соціальних виплат).

Як діти, так і дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);
  • засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

За необхідності, є можливість пройти медичне обстеження для проведення повторної медико-соціальної експертизи протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану.

МОЗ нагадує, що оформити інвалідність особам, які перебувають за кордоном, під час дії воєнного стану в Україні також можливо. Для цього необхідно надіслати медичні документи й обстеження українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на територію України для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о). 

Раніше ми розповідали про поточний стан вакцинації від COVID-19 в Україні.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Кашлюк: симптоми, діагностика, профілактика

Зараз в Україні фіксують непоодинокі випадки кашлюку як у дітей, так і у дорослих. Приділіть увагу просвітницькій роботі серед пацієнтів щодо причин, лікування і профілактики цього захворювання
370

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді