Всі аптеки повинні зареєструватися в ЕСОЗ: строки і порядок процедури

Усі аптеки в Україні мають зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я

111.jpg

Всі аптеки в України обов'язково повинні зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я. Такі зміни КМУ закріпив постановою від 27.09.2022 № 1055.

Вимогу про реєстрацію аптечних закладів в електронній системі охорони здоров'я відтепер містять Ліцензійні умови щодо господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі й імпорту лікарських засобів, затверджених постановою від 30.11.2016 № 929. КМУ закріпив відповідні зміни постановою від 27.09.2022 № 1055. Мета — забезпечити можливість відпускати рецептурні лікарські засоби в аптеках за електронним рецептом.

Впроваджуватимуть нові цифрові інструменти поступово. Тож аптеки матимуть перехідний період. Вимога щодо роботи в ЕСОЗ стане обовʼязковою для всіх субʼєктів господарювання з 1 квітня 2023 року.

ВИНЯТКИ! Протягом дії воєнного стану вимога не стосуватиметься аптек, розташованих у зоні воєнних (бойових) дій, у тимчасовій окупації, оточенні, блокуванні.

Щоб зареєструватися в ЕСОЗ, аптекам необхідно:

1. Обрати медичну інформаційну систему (МІС). Перелік підключених МІС, які надають послуги аптекам, є на сайті ЕСОЗ. Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги, МОЗ радить звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки, як на одні з пріоритетних вимог.

2. Зареєструвати керівника, заклад і його підрозділи в ЕСОЗ.

3. Забезпечити уповноважених працівників закладу кваліфікованим електронним підписом.

4. Зареєструвати всіх інших фармацевтичних працівників, які відпускають рецептурні ліки, в ЕСОЗ.

Нагадуємо, що з 1 серпня 2022 року запрацював електронний рецепт на відпуск антибактеріальних лікарських засобів, а з 1 листопада заплановано впровадити е-рецепт для відпуску наркотичних (психотропних) препаратів. Ухвалені зміни допоможуть оптимізувати роботу аптек, які поки не можуть відпускати ліки за е-рецептом.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
128233

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
52072

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
1890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді