Ектопічна вагітність: МОЗ затвердило нові стандарти медичної допомоги (скачати)

МОЗ затвердило наказ про стандарти медичної допомоги при ектопічній вагітності

photo_2022-09-29_09-32-52.jpg

МОЗ затвердило нові стандарти медичної допомоги «Ектопічна вагітність».

Військовий облік жінок

Маємо чотири нові стандарти з організації надання медичної допомоги при ектопічній вагітності, діагностики, лікування та профілактичних заходів після перенесеної ектопічної вагітності, прописані у наказі МОЗ від 24.09.2022 № 1730.

Жінок з підозрою на ектопічну вагітність на ранніх строках слід направляти до ЗОЗ, що надає спеціалізовану медичну допомогу для діагностики та лікування. Якщо пацієнтка непритомна, скаржиться на запаморочення, гострий біль в животі, має ознаки внутрішньої кровотечі, бригада екстреної медичної допомоги повинна транспортувати її до найближчого ЗОЗ, який може надати гінекологічну медичну допомогу в повному обсязі.

Лікування ектопічної вагітності відрізняється залежно від локалізації вагітності, гемодинамічної стабільності пацієнтки, результатів трансвагінального УЗД і вихідного рівня β-ХГЛ у сироватці крові.

Також слід зазначити, що втратив чинність клінічний протокол з акушерської та гінекологічної допомоги «Позаматкова вагітність», затверджений наказом МОЗ від 31.12.2004 № 676.

Підготувала Ольга Дубина, головний редактор "Експертус Медзаклад"

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50758

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6956

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді