Електронні рецепти на «Доступні ліки» та інсуліни: звіт НСЗУ

НСЗУ розповіла, як працює програма реімбурсації від початку повномасштабної війни

У МОЗ нагадали, як працює програма «Доступні ліки» в умовах воєнного стану

Попри повномасштабну війну програма реімбурсації продовжує працювати: українці мають змогу отримати потрібні ліки безплатно чи з незначною доплатою, а НСЗУ відшкодовує аптекам вартість таких ліків.

План навчання працівників ВІК

НСЗУ наводить таку статистику з початку повномасштабного вторгнення:

  • 1 458 899 українців отримали 6 199 590 електронних рецептів на «Доступні ліки» та інсуліни
  • 1 260 034 пацієнти погасили 4 949 822 e-рецептів

На час війни уряд та МОЗ максимально спростили отримання «Доступних ліків». Наведемо головні зміни:

  1. Пацієнти, які переїхали чи не можуть зв’язатися зі своїм лікарем, мають змогу звернутися по рецепт до будь-якого лікаря первинки без укладання нової декларації. Знайти найближчий заклад допоможуть оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16–77.
  2. Лікарі можуть видавати і електронні, і паперові рецепти. Останні виписують за умови, якщо у лікаря немає доступу до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).
  3. У рецепті на інсулін лікар може не зазначати торгові назви препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву препарату, тобто «дієву речовину».
  4. Сімейний лікар, терапевт або педіатр також може виписати ліки проти розладів психіки і поведінки, епілепсії. Для цього пацієнту важливо мати створений план лікування у психіатра або невролога. Раніше отримати ці ліки можна було лише в останніх.

Раніше НСЗУ відповіло на п’ять запитань про направлення.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
128845

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
52233

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
1919

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді