Чи вводити незареєстровану вакцину, придбану за кордоном

З європейської країни привезли вакцину від менінгококів групи В. В україні вона незареєстрована. Чи може педіатр ввести вакцину дитині?

Чи вводити незареєстровану вакцину, придбану за кордоном

Так, оскільки Закон України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР (далі — Закон про лікарські засоби) передбачає можливість ввозити незареєстровані лікарські засоби для індивідуального використання громадянами. Вакцини — не виняток.

5 запитань і відповідей про військовий облік жінок

Проте пацієнт має попередньо обговорити це питання з лікарем і дотримуватися температурного режиму під час транспортування вакцини. Лікар призначає такі імунобіологічні препарати відповідно до медичних показань пацієнта і з огляду на протипоказання до них.

Як купити в аптеці вакцину та анатоксини, що зареєстровані в Україні

1. Купити вакцину та/або анатоксин в аптеці можна лише за рецептом лікаря (незалежно від форм власності лікувально-профілактичного закладу).

2. Препарат продають, якщо покупець має термоконтейнер із холодоелементами

3. Покупець отримує відповідну до рецепта кількість доз вакцин та анатоксинів у пакуванні. До кожної дози додають:

· інструкцію про застосування українською мовою

· чек із зазначенням дати та часу продажу

4. Відповідальний за продаж працівник зобов’язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини та анатоксинів і необхідність вакцинуватися в лікувально-профілактичному закладі (пункті щеплень)

5. Придбані вакцини та анатоксини можна вводити лише в пунктах щеплення лікувально-профілактичних закладів із суворим дотриманням умов зберігання і санітарно-гігієнічних вимог

У яких випадках можна ввозити незареєстровані ліки

Випадки, у яких в Україну можна ввозити незареєстровані ліки, визначає стаття 17 Закону про лікарські засоби. Зокрема:

  • для індивідуального використання громадянами
  • у разі стихійного лиха, катастроф, епідемічного захворювання тощо

УВАГА! Ввезення на територію України незареєстрованих вакцин регулює відповідний Порядок, затвержений наказом МОЗ від 26.04.2011 № 237. Проте його дія призупинена на час воєнного стану.

Призначає незарестровані препарати лікар відповідно до медичних показань пацієнта (ст. 44-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII).

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5894

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді