4 млн українців потребуватимуть медикаментозного лікування ПТСР за допомогою медичного канабісу — Олександр Комаріда

До війни ліків на основі канабісу потребували понад 2 млн українців

4 млн українців потребуватимуть медикаментозного лікування ПТСР за допомогою медичного канабісу — Олександр Комаріда

Основна мета проєкту закону № 7457, що легалізує препарати канабісу для лікування, — забезпечити доступ пацієнтам із неврологічними розладами, онкологічними та іншими захворюваннями до препаратів на основі медичного канабісу. Про це розповів перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

Наркотичні лікарські засоби: зміни для ліцензіатів

Перший заступник міністра наголошує, що для використання в Україні реєструватимуть препарати на основі медичного канабісу, які мають доведену клінічну ефективність. Тоді вони не шкодитимуть, не викликатимуть залежності.

Процес вирощування конопель, які відтак використовуватимуть у медичних та наукових цілях, суворо контролюватимуть, зокрема органи Міністерства внутрішніх справ. Зараз за такими механізмами наглядають за вирощуванням сировини для інших ліків, що містять інші наркотичні засоби.

Законопроєкт №7457, поданий на розгляд Верховної Ради цього року, МОЗ розробило у співпраці з низкою зацікавлених державних органів. У ньому враховані всі зауваження, які розробники отримали минулого року і через які тоді його не ухвалили.

Документ:

  • регулюватиме:
    • умови ліцензування для можливості працювати із медичним канабісом
    • обіг препаратів, виготовлених на основі медичного канабісу
  • встановлюватиме правила видачі електронних рецептів

Закон містить кращий європейський досвід роботи з канабісом у медичних та наукових цілях. Тому МОЗ очікує, що його підтримають.

Раніше МОЗ анонсував ще один пакет дофінансування на зарплати.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
98477

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді