МОЗ готує ще один пакет дофінансування на зарплати

МОЗ продовжує реагувати на звернення щодо затримки з виплатою заробітної плати медикам, які у деяких закладах охорони здоров’я виникають через недбалість керівництва

МОЗ готує ще один пакет дофінансування на зарплати

Міністерство отримало сигнал від профспілок, що низка медичних закладів у регіоні заборгувала виплати медичним працівникам. Про це міністр охорони здоров’я повідомив під час наради з керівництвом Тернопільської ОВА та керівниками медичних установ.

Оплата праці під час війни: відповіді на запитання

За словами Віктора Ляшка, уряд ще в березні ухвалив постанову, якою запровадив пакет дофінансування «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги». Претендувати на нього мав право комунальний ЗОЗ, який уклав договір із НСЗУ та за даними бухгалтерського обліку був неспроможний виконати постанову КМУ «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» від 12.01.2022 № 2 щодо забезпечення ринкової зарплати медпрацівникам.

«Сьогодні ми бачимо, що міністерство ще 3 місяці тому дало всі механізми закладам охорони здоров'я, аби вони були спроможні забезпечити виплату заробітної плати медикам. Адже у війну будь-які затримки із заробітної плати — неприпустимі. Це позиція, якої дотримувався і буде дотримуватися МОЗ. Однак керівництво деяких медичних закладів з незрозумілих причин не подалося на механізм дофінансування та фактично штучно створило заборгованість по заробітній платі», — заявив Віктор Ляшко.


Окрім того, Віктор Ляшко наголосив, що переводити медиків в цілях «економії» коштів на 0,5 чи 0,75 ставки, коли вони працюють повний робочий день, неприпустимо.

МОЗ, своєю чергою, ініціює створення чергового пакета дофінансування для закладів охорони здоров’я, які неспроможні власним коштом забезпечити виплату базової заробітної плати медикам на рівні не менше ніж 20 000 грн для лікарів та 13 500 грн для медичних сестер.

Довідково. Навесні ЗОЗ увело два пакети дофінансування на зарплати:

  • Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги — постанова КМУ від 20.03.2022 № 325
  • Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я, шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів — постанова КМУ від 03.05.2022 № 529

За 100 днів війни ЗОЗ отримали понад 40 млрд грн фінансування за програмою медгарантій.

Раніше МОЗ розповіло, чи потрібні направлення під час воєнного стану.

За матеріалами МОЗ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38224

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді