Як оплачувати працю медперсоналу у 2022 році

UA RU
Автор
шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
Із 1 січня 2022 року мінімальна зарплата лікаря має становити 20 000 грн, середнього медперсоналу — 13 500 грн. Який механізм установлення і контролю зарплат? Адже КНП керуються ГК і самостійно визначають структуру, штатну чисельність і систему оплати праці для своїх працівників

Президент України своїм Указом від 18.06.2021 № 261/2021 доручив КМУ під час підготовки проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік опрацювати питання щодо підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров’я для лікарів та середнього медичного персоналу. 

Управління медзакладом у 2022 році: семінар

 

Заробітна плата медиків — 2022: мінімальний рівень та механізм виплат

Усі чекали на нормативний акт, який конкретизує, коли піднімуть зарплату медикам, та врегулює , яка буде зарплата медиків 2022 року.

12 січня КМУ ухвалив постанову, яка передбачає підвищення заробітної плати лікарів та медсестер із січня 2022 року. Це Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» від 12.01.2022 № 2 (далі — Постанова № 2). 

ЗОЗ, на які поширюється дія Постанови № 2

Документ містить норму про заробітні плати медпрацівників ЗОЗ державної або комунальної форми власності. Тобто підвищення заробітної плати медикам КНП також передбачене.  

✅✅✅ Як оплачувати працю директора КНП в 2022 році

Розмір зарплати

Чи буде підвищення зарплати медикам? Посадовці визначили, що розмір нарахованої зарплати медпрацівникам бюджетних ЗОЗ і КНП за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюють у межах фонду оплати праці на 2022 рік:

Категорія працівників Зарплата не менше, грн
Лікарі (крім лікарів-інтернів) та професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я 20 000

Фахівці з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти

13 500

Постанова № 2 не визначає, які надбавки та доплати входять у ці суми. Тож слід вважати, що нарахована зарплата медиків у 2022 році має бути:

  • заробітна плата лікаря з усіма підвищеннями, доплатами, надбавками та преміями — не меншою за 20 000 грн
  • заробітна плата медсестри відповідно — за 13 500 грн

Постанова № 2 не містить погодинних розмірів зарплат. Але документ унормовує, що оплачувати роботу медикам, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень, необхідно пропорційно до відпрацьованого часу з урахуванням визначених розмірів зарплат. Тож якщо лікар чи медсестра працює не на повну ставку — оплата праці у перерахунку на відпрацьований час не може бути нижчою за рівень, визначений у постанові. Ця норма діє також, якщо працівник не виконав у повному обсязі встановлену норму тривалості робочого часу.

 


Розмір надбавок

Документ скасовує обмеження щодо надбавок у розмірі не більше 50% посадового окладу для медпрацівників. Таке обмеження передбачає постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298 (пп. «а» пп. 2 п. 3).

 

Тож відтепер лікарям і медсестрам бюджетних ЗОЗ розмір надбавки за складність і напруженість у роботі чи за високі досягнення у праці необмежений. Щоб виконати затверджену постанову, можете встановити надбавки медпрацівникам у 100, 300 чи 500%.

Медзаклади-КНП теж можуть підняти рівень зарплат за рахунок таких надбавок. Не враховуйте ці надбавки під час установлення будь-яких інших доплат і надбавок медпрацівника (пп. 3 п. 1 Постанови № 2).

 

Диференціація зарплат

Постанова № 2 містить вимогу про диференціацію заробітних плат медпрацівникам. Керівники бюджетних ЗОЗ і КНП повинні забезпечити її в межах фонду оплати праці через встановлення доплат і надбавок. При цьому необхідно враховувати складність, відповідальність та умови виконуваної роботи, кваліфікацію працівника і результати його роботи.

✅✅✅ Семінари та вебінари для медиків

Зміни до договору з НСЗУ

Документ вносить зміни і в додаток 3 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою КМУ від 25.04.2018 № 410. Ідеться про нові зобов’язання надавача медичних послуг щодо забезпечення належного рівня надання таких послуг за договором.

Надавач медпослуг відтепер повинен виплачувати заробітні плати лікарям і медсестрам у розмірах, не менших ніж 20 000 грн і 13 500 грн відповідно.

Урядовці також прописали в договорі вимогу щодо КНП, які надають первинну медичну допомогу (ПМД). Лікарі та фахівці з базовою вищою або неповною вищою медичною освітою, які залучені виключно до надання ПМД, можуть отримати зарплату в підвищеному розмірі, якщо лікаря обрали щонайменше 70% пацієнтів від оптимального обсягу практики ПМД.

 

Постанова набирає чинності з дня її опублікування, але застосовується з 1 січня 2022 року. Тож незалежно від дати її оприлюднення, зарплата медиків з січня 2022 має бути виплачена в підвищених розмірах. Звісно, якщо у вашому закладі медики і до цього отримували гідні зарплати, можете не хвилюватися. В іншому разі необхідно шукати додаткові джерела доходів поряд з оптимізацією витрат закладу. Радимо активно залучати до цього процесу і власників ЗОЗ. Тільки спільними зусиллями ви знайдете оптимальне рішення.

Як діяти, щоб дотримати в оплаті праці норм Постанова № 2, — дізнайтеся з пам’ятки.


Як оплачувати працю медперсоналу у 2022 році

Скачати пам’ятку

 

 



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді