Дезінфекція поверхонь для профілактики COVID-19: вимоги МОЗ
Як правильно обрати засіб для дезінфекції
Очищувати й дезінфікувати поверхні заклади охорони здоров’я нині мають відповідно до нових вимог. Наказом від 16.06.2020 № 1411 МОЗ виклав у новій редакції Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджені наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722 (далі — Стандарти № 722). У документі з’явився додаток 9 — Рекомендації щодо проведення очищення та дезінфекції поверхонь в закладах охорони здоров’я в умовах надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).
Рекомендації МОЗ спрямовані зменшити роль фомітів* у передачі SARS-CoV-2. Враховуйте їх під час розробки стандартних операційних процедур щодо очищення та дезінфекції поверхонь у вашому закладі.
Фоміти — будь-які предмети, контаміновані патогенними мікроорганізмами або іншими паразитами, під час доторку до яких виникає ризик зараження. Типовими фомітами є одяг, поверхня шкіри, волосся, а також постіль у медичних закладах.
✎ Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Вірус може поширюватися повітряним шляхом під час аерозольгенерувальних процедур. Під час контактного шляху чинниками передачі є контаміновані поверхні навколишнього середовища.
✅✅✅ Порядок дій медпрацівника первинки, який виявив особу з підозрою на COVID-19
Як очищувати поверхні перед дезінфекцією
Завжди очищуйте поверхні перед дезінфекцією. Залишки органічних речовин інактивують дезінфектанти та перешкоджають контакту дезінфекційного засобу з поверхнею, взаємодії декількох активних речовин засобу.
Очищуйте поверхні водою з милом або нейтральними мийними засобами шляхом механічної дії (чищення чи тертя). Такий спосіб допомагає видалити та/або зменшити кількість бруду, сміття та органічних речовин, як-от біологічні рідини, але мікроорганізми не знищує.
Очищуйте поверхні послідовно: від найчистіших до найбрудніших ділянок та від вищих рівнів до нижчих. Підлогу очищуйте в останню чергу.
NB! На початку кожного прибирання використовуйте чисті ганчірки та серветки. Стежте, щоб під час очищення ганчірка/серветка не висихала та постійно була просочена розчином.
У палатах, де перебувають пацієнти з COVID-19, використовуйте нову ганчірку для очищення кожного окремого ліжка. Використані ганчірки ретельно дезінфікуйте, бажано використовувати нові якомога частіше.
На обладнанні (відра, швабри тощо) для приміщень, де перебувають пацієнти з COVID-19 (палати, «брудні зони»), має бути яскраве маркування. Розміщуйте його окремо від обладнання для прибирання інших приміщень.
Використані відра мийте з мийним засобом, прополіскуйте та висушуйте. Зберігайте їх перевернутими догори, щоб залишки вологи повністю стікали.
Мийні розчини швидко забруднюються і можуть переносити мікроорганізми на кожну наступну поверхню. Тому замінюйте мийний розчин якомога частіше, бажано після кожної зони перебування хворих (після кожної палати, а за потреби кілька разів під час прибирання однієї палати). МОЗ рекомендує готувати свіжі розчини щодня або перед кожним прибиранням.
Дезінфікуючий засіб при COVID-19: як обрати
Коли обираєте дезінфекційний засіб, враховуйте його здатність впливати на вірус SARS-CoV-2, а також інші патогенні мікроорганізми, пов’язані з наданням медичної допомоги, зокрема Staphylococcus aureus, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, віруси гепатиту А і В.
NB! Зважайте, що стійкі в навколишньому середовищі організми, як-от Clostridioides difficile та Candida auris, також стійкі до деяких категорій дезінфекційних засобів.
Під час вибору дезінфекційного засобу враховуйте:
- цільові мікроорганізми
- сумісність дезінфекційних засобів та поверхонь, які підлягають обробці
- токсичність
- простоту використання
- стабільність продукту
- умови використання дезінфекційного засобу в закритих приміщеннях
Після очищення МОЗ рекомендує застосовувати засоби для дезінфекції, які ефективні й проти інших збудників:
- етанол 70—90%
- засоби на основі хлору (наприклад, гіпохлорит 0,1% (1000‰) для загальної дезінфекції внутрішнього середовища закладу або 0,5% (5000‰) у випадку забруднення великою кількістю біологічної рідини)
- перекис водню > 0,5%
Для вказаних дезінфекційних засобів дотримуйте часу експозиції не менше 1 хв або відповідно до рекомендацій виробника. Інші дезінфекційні засоби можна застосовувати, якщо виробник зазначає їх ефективність для цільової групи мікроорганізмів. У випадку зі збудником COVID-19 — ліпофільних вірусів.
Як готувати і використовувати дезрозчини
Коли готуєте та використовуєте розчини для дезінфекції, дотримуйте концентрації та часу експозиції відповідно до рекомендацій виробника. Застосовуйте достатню кількість дезінфекційного розчину, аби поверхні залишалися вологими на час експозиції, і дезінфекційний засіб міг знищити збудник.
Персонал, який готує та використовує дезінфекційні розчини, має використовувати ЗІЗ:
- робочий одяг з довгими рукавами
- закрите робоче взуття
- халат захисний від інфекційних агентів або водонепроникний фартух
- рукавички захисні
- медична маска та захист слизових очей (бажано використовувати щиток)
NB! Занадто високі концентрації дезрозчину збільшують токсичний вплив на осіб, які контактують із розчином, та можуть пошкодити поверхні.
Працівники, які очищують поверхні, мають носити ЗІЗ згідно з додатком 6 до Стандартів № 722 у приміщеннях:
- де перебувають особи з підозрою або підтвердженим захворюванням на COVID-19
- відбувається скринінг, медичне сортування (тріаж) та клінічні консультації
Враховуйте, що не можна змішувати дезінфекційні засоби різних типів. Тоді виділяються потенційно небезпечні гази, особливо у випадку застосування гіпохлориту.
Як часто очищувати й дезінфікувати поверхні
Очищуйте та дезінфікуйте поверхні відповідно до стандартних операційних процедур (протоколів, алгоритмів), де чітко визначені обов’язки персоналу, тип приміщення та поверхонь, частота очищення. Для оптимізації процесу заздалегідь сплануйте кількість персоналу, який прибиратиме приміщення.
У Таблиці вказана рекомендована частота очищення поверхонь приміщень закладів охорони здоров’я відповідно до зон перебування пацієнтів із підозрою або підтвердженим захворюванням на COVID-19.
Повідомляйте працівникам закладу графік дезінфекції поверхонь у приміщеннях, щоб вони усвідомлювали ризики під час контакту з поверхнями та обладнанням і уникали забруднення рук під час роботи. Особливу увагу приділяйте очищенню поверхонь, до яких часто торкаються, як-от дверні ручки, вимикачі світла, столи тощо.
Як часто очищувати поверхні приміщень закладів охорони здоров’я