Медичні рукавички: як обрати залежно від матеріалу

Читайте, які медичні рукавички найкраще застосовувати для звичайного прибирання, а які — для проведення хірургічних операцій. Дізнайтеся, які рукавички підійдуть, якщо у працівника алергія на латекс, і в чому переваги нітрилового матеріалу

Права і відповідальність медсестри, яка надає невідкладну допомогу

Шляхів і чинників передачі збудників внутрішньолікарняної інфекції чимало. Так, значний відсоток інфекцій передається через предмети догляду за пацієнтами і руки медичного персоналу.

При постійному зростанні кількості нозокоміальних інфекцій у всьому світі теза Ігнаца Філіпа Земмельвайса «Необхідність в антисептиці рук буде зберігатися завжди» залишається актуальною вже понад 160 років. Відкриття Земмельвайса про передачу мікроорганізмів пацієнтам через руки медперсоналу лікувальних установ і виникнення внаслідок цього інфекційних ускладнень науково визнане.

Більшість нозокоміальних інфекцій поширюється через руки. Причиною цього є:

  • недотримання правил гігієнічної обробки рук персоналом
  • недостатня ефективність використовуваних для гігієни рук препаратів
  • вторинне зараження рук при контакті з поверхнями

Для пацієнтів відділень інтенсивної терапії та інших відділень є високий ризик інфікування під час контактів з апаратурою для інтенсивного догляду. Адже при прямому одноразовому контакті з поверхнею меблів, апаратури тощо стикається від 4 до 16% поверхні рук медичного персоналу. А вже після 12 контактів площа взаємодії поверхні рук медиків з іншими поверхнями сягає 40%. При цьому внаслідок контактів з руками персоналу в пошкодженій ділянці тіла пацієнта може виникати контамінація, в тому числі мікроорганізмами, резистентними до антибіотиків.

Передача мікроорганізмів через руки залежить від різних чинників: виду мікроорганізмів, їх кількості, здатності виживати на руках, вологості шкіри тощо. Сумарна кількість мікроорганізмів на руках медичного персоналу залежить від часу роботи і підпорядковується лінійному закону*, а на руках без рукавичок — збільшується в середньому на 16 мікроорганізмів за хвилину.

Медичні захисні рукавички належать до високоякісної медичної продукції. Саме долі міліметра (0,17—0,25 мм) товщини рукавичок є вирішальним барʼєром між лікарем і пацієнтом, здоровʼям і хворобою, а можливо, навіть життям і смертю.

Матеріали для виготовлення медичних рукавичок

Дослідження матеріалів, альтернативних природному латексу, пришвидшило появу на ринку все нових видів гумових рукавичок.

Каучук

Натуральний каучук, отриманий з натурального молочного соку каучукового дерева Hevea brasilitsis, використовують як основу при виробництві латексних рукавичок. Широке застосування латексних рукавичок пояснюється відмінними споживчими властивостями, хорошим обляганням, міцністю на розрив і прийнятною вартістю рукавичок.

Для полегшення зняття рукавичок з форм, на яких їх виробляють, а потім натягування і зняття з рук, у 80-ті роки ХХ століття латексні рукавички регулярно «припудрювали» зсередини. Згодом встановили, що протеїн, який є в латексі, і присипка рукавичок є алергічними чинниками. Після цього відкриття у багатьох закладах охорони здоровʼя почали використовувати рукавички без присипки.

✅✅✅ Як дезінфікувати хірургічне відділення

Латекс

Поряд з натуральним латексом все більше продукції із синтетичного латексу і сополімерів. З латексу, як і раніше, випускають рукавички з високими експлуатаційними характеристиками і з відмінною стійкістю до кислот, основ, сольових розчинів. До розчинників і мастил латексні рукавички, навпаки, малостійкі. При ультрафіолетовому опроміненні і впливі озону в латексі можуть відбуватися окислювальні процеси, що призводять до змін характеристики матеріалу.

ПВХ

З ПВХ можна отримувати дуже дешеві рукавички, проте їх застосування як медичних захисних рукавичок обмежене. Причиною цього є недостатня міцність на розрив.

ПВХ-рукавички придатні для простої роботи по догляду за пацієнтами, при користуванні дезінфекційними та мийними речовинами, а також при роботі на кухні. Недостатнє поглинання вологи ПВХ при тривалому носінні рукавичок більше однієї години призводить до підвищеного потовиділення, а при чутливій шкірі — до первинної мацерації (зміни шкіри, зумовлені дією вологи).

Полімеризований етилен

При полімеризації етилену з метакрилатом утворюється поліетилен. ПЕ-рукавички мають дуже низьку вартість і, на відміну від ПВХ-рукавичок, не подразнюють шкіру. Вони не пропускають звичайні розчинники, проте до зʼєднань галогенів, аліфатичних і ароматичних вуглеводнів, навпаки, дуже чутливі.

Як і при використанні ПВХ-рукавичок, під ПЕ-рукавичками при тривалому їх носінні може відбуватися небажане утворення поту.

Так як ПЕ-рукавички отримують шляхом зварювання двох ПЕ-плівок, у них є зварювальний шов. Саме в ділянці цього зварювального шва часто ще при надяганні рукавичок відбуваються розриви, тому ПЕ-рукавички непридатні для клінічної діяльності, що вимагає підвищених механічних навантажень. Їх можна успішно використовувати при догляді за пацієнтами, а також при прибиранні і роботі на кухні.

✅✅✅ Інвентаризація ліків і медвиробів у КНП

Нітрил

Нітрилові рукавички зроблені переважно без присипок і є високоякісною альтернативою латексним рукавичкам. Їх особливо рекомендують застосовувати медичному персоналу з ознаками алергії на латекс.

З нітрилу роблять рукавички з високою точністю облягання руки, що сприяє комфортному стану рук і високій міцності до розриву.

Однак нітрилові рукавички при виробництві відрізняються за допоміжними домішками (прискорювачами). Нині спектр застосування нітрилових рукавичок істотно розширився. Сьогодні виробляють такі рукавички з нітрилу:

  • хірургічні рукавички
  • нестерильні рукавички для обстежень
  • рукавички для багаторазового використання для прибирання та роботи на кухні. Ці рукавички є надзвичайно стійкими до безлічі хімічних речовин

Неопрен

Для виробництва рукавичок замість натурального латексу все частіше застосовують неопрен. Рукавички з неопрену отримують з точним обляганням руки і вони стійкі до хімічних речовин. Нині їх застосовують переважно в хірургії, а також багаторазово при роботі з хімікатами.

Які медичні рукавички обрати для роботи?

Як правильно утилізувати ЗІЗ

Як обрати медичні рукавички залежно від виконуваної роботи

Яку роботу

виконуєте

Які рукавички

підійдуть

Із латексу

Із синтетичного латексу

Із ПВХ

Із ПЕ

Рукавички для домашнього господарства

У сфері ортопедії

і травматології

+

(подвійні)

+

(якщо лікар або пацієнт має алергію на латекс)

-

-

-

Інші операції

+

+

(якщо лікар або пацієнт має алергію на латекс)

-

-

-

Високої чутливості (коли потрібно пальцями відчути дрібні деталі, складки, сосочки, стінку кишки тощо); з перевʼязувальними матеріалами

+

+

(якщо лікар або пацієнт має алергію на латекс)

-

-

-

Інша діяльність

-

+

+

+

-

З очищувальними засобами

-

-

-

-

+

Із дезінфекційними засобами

-

+

-

-

-

Із цитостатиками

-

+

-

-

-



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді