Правила використання медичних рукавичок

Іноді медики вчасно не змінюють медичні рукавички під час виконання лікувальних процедур чи догляду за хворими або ж не помічають, що рукавичка порвалася, і продовжують працювати. Нехтування санітарно-гігієнічними вимогами призводить до поширення ВЛІ. Нагадаємо, коли використання і зміна медичних рукавичок — особливо важливі

Як організувати роботу КІК на первинці та в поліклініках

Під час передбачуваного або очевидного контакту зі збудниками, а також сильного забруднення виділеннями організму, секретами і екскретами надягають захисні медичні рукавички.

Це стосується, наприклад, догляду за пацієнтами з нетриманням, миття пацієнтів, видалення випорожнень, догляду за ендотрахеальними трубками при трахеостомії, видалення секретів, екскретів і блювотних мас, взяття крові, видалення дренажів, зняття повʼязок, які контаміновані секретами або випорожненнями тощо.

✅✅✅ Як поводитися з медичними відходами: тест

Види медичних рукавичок

Правила використання медичних рукавичок

Медичні рукавички: ☀ види ☀ як обрати ☀ як використовувати

Помилки використання/невикористання медичних рукавичок

Найбільш поширена помилка при поводженні з медичними захисними рукавичками — відмова від рукавичок у ситуаціях, які, на перший погляд, здаються безпечними.

Окрім цього, до типових порушень належать такі:

  • застосування медичних захисних рукавичок при контакті з мийними та дезінфекційними речовинами або при роботі на кухні. У цьому випадку слід надавати перевагу рукавичкам багаторазового використання (менший контакт з латексом, менші витрати коштів)
  • неправильне зберігання рукавичок, наприклад, на підвіконні або в машині швидкої допомоги (зміна властивостей матеріалу під впливом ультрафіолетового випромінювання і високої температури)
  • натягування рукавичок на руки, зволожені залишками спиртового засобу для антисептики рук (навантаження на шкіру і небезпека змін властивостей матеріалу рукавичок)
  • нехтування антисептиками для рук після зняття рукавичок, адже це контакт із потенційно інфікованим матеріалом (якщо рукавички забруднені зовні, рідко вдається зняти їх, не забруднюючи руки)
  • застосування хірургічних рукавичок для асептичних робіт, якщо достатньо і стерильних рукавичок (збільшення грошових витрат)
  • використання пари стерильних рукавичок на обидві руки для проведення обстеження, хоча досить однієї, наприклад, поліетиленової рукавички (збільшення грошових витрат)
  • застосування звичайних латексних рукавичок у службах спасіння або при прийомі хворих (медичні працівники, що працюють в службі порятунку, потребують високоякісних, особливо стійких до розриву рукавичок)
  • використання медичних захисних рукавичок при роботі з цито­статиками (недостатній захист медичного персоналу)
  • недостатній догляд за шкірою (схильність до хронічних екзематозних пошкоджень)
  • недостатньо чітке уявлення про необхідність застосування рукавичок з індикатором перфорацій або подвійних рукавичок при небезпечних втручаннях (недостатній захист медичного персоналу)

Оптимальне застосування гумових рукавичок

Стерильні

Нестерильні

Хірургічні

Оглядові

Стандартні

Для
мікрохірургії

Упаковані
попарно

Плівкові
(індивідуально
упаковані)

Для
особливого застосування

Для
неклінічної діяльності

Для клінічної
рутинної роботи

Для особливого застосування

Втручання з високим ризиком перфорації, за необхідності подвійні рукавички або з індикаторною системою перфорації

Офтальмологія,
нейрохірургія,
судинна
хірургія,
особливі
показання в інших
оперативних втручаннях

Для асептичних заходів, що передбачають сильне доторкання у разі помірного механічного навантаження і не тривають більше 30 хвилин; стерильні лабораторні роботи

Асептичний догляд, який не передбачає значного механічного навантаження

Робота з цитостатиками, робота у стерильних умовах, асептичні лабораторні роботи

Кухня, технічні приміщення, чищення (якщо немає контакту з інфікованим матеріалом)

Для простих робіт, які передбачають значне механічне навантаження, роботи, які передбачають сильне доторкання та механічне навантаження

При аварійних і рятувальних роботах, при роботі з цитостатиками, при розтині трупів

Зразок СОП в журналі «Довідник головної медичної сестри»

Порушення цілісності медичних рукавичок

Основне значення поряд з тривалістю використання медичних рукавичок має вид діяльності медичного персоналу. Велика частина перфорації рукавичок в ортопедії, травматології, кардіохірургії та гінекології. Частота перфорації при цьому коливається переважно від 20 до 30%. У таких відділеннях, як ЛОР або операційна стоматологія, число ушкоджень рукавичок під час їх носіння доходить до 25%.

Не викликає сумнівів, що частота перфорації двох одягнутих одна на одну рукавичок значно нижча, ніж однієї. В американському дослідженні загальна частота виникнення перфорації «подвійних» рукавичок визначена в 14% випадків, при цьому обидві рукавички були пошкоджені тільки в 1,4% випадків.

За особливо небезпечних втручань з підвищеною вірогідністю перфорації, наприклад, під час травматологічних операцій у пацієнтів, інфікованих вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) або вірусом гепатиту С потрібно використовувати дві пари рукавичок — одна поверх іншої.

Також рекомендують використовувати так звані рукавички з індикатором перфорації, в яких пошкодження зовнішньої рукавички швидко призводить до видимої зміни забарвлення в місці перфорації.

✅✅✅ Заходи щодо профілактики внутрішньолікарняних інфекцій

Правила використання медичних рукавичок

Як правильно утилізувати ЗІЗ

Деградація/проникність/час перфорації

Під деградацією розуміють зміни однієї або кількох механічних характеристик, що зумовлені контактом з хімікатами, які пошкоджують матеріал захисних рукавичок (згідно зі стандартом DIN EN ISO 374-1).

Поняття «проникність» описує процес, при якому хімікати проходять через матеріал рукавички на молекулярному рівні.

Час перфорації позначає час, протягом якого зберігається герметичність рукавичок для певної хімічної речовини.

Головною характеристикою захисних рукавичок є щільність. Стерильні медичні захисні рукавички повинні мати таке саме значення AQL, як і нестерильні, які призначені для обстеження. Однак стерильні рукавички (за винятком поліетиленових) зазвичай є вищої якості, частота їх перфорацій (порушення цілісності) значно нижча.

Найбільш часто перфорації рукавичок спостерігають на домінуючій руці (58—62%), при цьому найбільшому ризику піддаються вказівний і великий пальці.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді