Який порядок розподілу в інтернатуру випускників-бюджетників у 2022 році

На сьогодні порядок розподілу в інтернатуру випускників бюджетної форми навчання визначений наказом МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 червня 2021 року № 1254» від 13.05.2022 № 805

Який порядок розподілу в інтернатуру випускників-бюджетників у 2022 році

У 2022 році підготовка в інтернатурі за кошти держбюджету передбачена за двадцятьма спеціальностями. Загалом перелік спеціальностей в інтернатурі становить 23 спеціальності.

Якісна медична допомога без конфліктів із пацієнтами під час війни: семінар

Важливо, що випускників-бюджетників розподіляють на підготовку в інтернатурі на основі рейтингу. Рейтинг формує університет і публікує на своєму офіційному сайті разом із переліком вакантних посад.

З метою розподілу в кожному університеті створена спеціальна комісія. До неї входять ректор — голова комісії, проректори, декани, завідувачі кафедр, представники студентського самоврядування і професійних асоціацій, а також представники МОЗ та обласних департаментів охорони здоров’я. Саме ці комісії формують пропозицію випускникам щодо їх розподілу.

✅✅✅ Як лікарі-інтерни проходитимуть спеціалізацію на базах стажування у 2022 році

Механізм розподілу в інтернатуру

Випускник-бюджетник отримує пропозицію щодо спеціальності та місця проходження інтернатури або, у разі відмови від отриманої пропозиції, самостійно обирає місце проходження інтернатури у приватних ЗОЗ або ЗОЗ відомчого підпорядкування, що належать до сфери управління МОЗ, МВС, Міноборони, інших органів державної влади, Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України.

Персональна пропозиція кожному випускникові формується на підставі кадрових потреб сфери охорони здоров’я, в тому числі спричинених бойовими діями та їхніми наслідками, з урахуванням переліку вакантних посад лікарів-інтернів у відповідному регіоні, а також спеціальності, набутої в університеті й академічної успішності.

У разі рівності результатів академічної успішності комісія враховує сімейний стан, наявність статусу особи з інвалідністю випускника або членів його сім’ї.

Випускник, який навчався за держзамовленням, але відмовився від пропозиції комісії, має письмово повідомити університет про відмову від пропозиції щодо місця проходження інтернатури. Такому випускникові університет видає довідку про самостійне обрання місця проходження інтернатури в приватних або відомчих ЗОЗ.

✎ Підготовка в інтернатурі випускника, який навчався за кошти держбюджету, але проходитиме інтернатуру у приватному ЗОЗ, відбувається за кошти фізичних або юридичних осіб.

Якщо випускник-бюджетник погоджується з пропозицією комісії, університет видає йому направлення на проходження програми підготовки в інтернатурі. У направленні зазначають спеціальність в інтернатурі та місце проходження інтернатури.

Наразі завершується перша хвиля розподілу випускників. За результатами звітів комісій з розподілу МОЗ визначить кількість невикористаних вакантних посад лікарів-інтернів та організує другу хвилю розподілу для підготовки фахівців за всіма спеціальностями, які держава визначила пріоритетними.

✎ Рейтингова система розподілу. Цьогорічний розподіл фактично став тестуванням до запровадження у наступному році системи електронного рейтингового розподілу в інтернатуру. Власне ця система має забезпечити повну прозорість і справедливість процесу та мінімізувати корупційні ризики.

Механізм зарахування в інтернатуру

Випускник, який отримав направлення на проходження програми підготовки в інтернатурі, має звернутися до обласного департаменту охорони здоров’я.

Зарахування інтерна-бюджетника до інтернатури здійснюється наказом:

департаменту (управління) охорони здоров’я обласної або Київської міської військової адміністрації

у разі проходження практичної частини підготовки в інтернатурі на базах стажування лікарів-інтернів комунальної форми власності. Випускника зараховують на посаду лікаря-інтерна

керівника бази стажування лікарів-інтернів відомчого підпорядкування

у разі влаштування випускника на посаду лікаря-інтерна

У наказі вказують:

  • спеціальність інтернатури
  • університет (академію), в якому проходитиме очна частина підготовки
  • базу стажування

✅✅✅ Посадова інструкція лікаря-інтерна

Фінансування на оплату праці лікарів-інтернів

МОЗ зацікавлене в максимальному забезпеченні кожного випускника-бюджетника посадою лікаря-інтерна та гідною заробітною платою. Відтак МОЗ та НСЗУ забезпечать стовідсоткове фінансування комунальних ЗОЗ за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я, шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів» (постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 і від 29 грудня 2021 р. № 1440» від 03.05.2022 № 529).

Це означає, що лікарі-інтерни всіх років навчання, у тому числі ті, хто вступають в інтернатуру в поточному році, будуть забезпечені заробітною платою. Умова — ЗОЗ має укласти договір з НСЗУ за відповідним пакетом, а також внести дані про лікарів-інтернів до електронної системи охорони здоров’я.

Попри тривалу агресію рф проти України та надважкий час, захист і забезпечення медиків робочими місцями та належними умовами праці залишається одним із пріоритетів для держави. Адже їхній внесок у боротьбу за незалежність України — неоціненний.

Раніше МОЗ заявило, що медичним закладам, у яких працюють лікарі-інтерни, виділятимуть додаткове фінансування.

За матеріалами сайту МОЗ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як штучний інтелект трансформує роботу керівника медичного закладу, лікаря та медсестри

Розглянемо основні способи застосування штучного інтелекту в роботі різних медичних працівників на основі аналітики української AI-платформи телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat
1451

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді