МОЗ розповіло, як лікарі-інтерни проходитимуть спеціалізацію на базах стажування у 2022 році

Перелік баз стажування лікарів-інтернів МОЗ оприлюднило на своєму сайті
МОЗ розповіло, як лікарі-інтерни проходитимуть спеціалізацію на базах стажування у 2022 році

Кожен випускник закладу вищої освіти за спеціальностями «Медицина», «Стоматологія», «Педіатрія», «Медична психологія», «Фармація» та «Промислова фармація», незалежно від форми навчання — бюджет/контракт, має пройти первинну спеціалізацію, тобто інтернатуру. Це обов’язкова форма підготовки до майбутньої професійної діяльності лікаря та фармацевта.

Яким вимогам має відповідати база стажування інтернів

Освітня частина підготовки в інтернатурі проходить на базі закладів вищої (післядипломної) освіти, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності. Її тривалість становить три місяці впродовж одного року.

Практична частина інтернатури проходить на базах стажування лікарів/ фармацевтів-інтернів у закладах та установах охорони здоров’я різних форм власності та підпорядкування, які відповідають вимогам, визначеним МОЗ. Тривалість практичної частини інтернатури визначається програмою підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю. МОЗ визначило 23 спеціальності підготовки в інтернатурі.

Базами стажування лікарів-інтернів у 2022 році є заклади охорони здоров’я:

  • які здійснювали підготовку в інтернатурі станом на 1 травня поточного року
  • які ще додатково можуть бути визначені МОЗ

ЗОЗ приватної і державної форми власності можуть подати до МОЗ заявки на розподіл посад і місць для лікарів-інтернів на їхні бази стажування.

Комунальні ЗОЗ, які вже є базами стажування лікарів-інтернів або планують ними стати, обов’язково мають укласти договір з НСЗУ за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я, шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів» (гл. 36 Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 № 1440).

Випускники закладів вищої освіти, які не були зараховані в інтернатуру у попередні роки і бажають вступити в інтернатуру у 2022 році, можуть пройти програму підготовки в інтернатурі за кошти фізичних/юридичних осіб.

Такі випускники повинні обов’язково надати до закладу вищої (післядипломної) освіти:

  • копію диплома
  • копію сертифіката КРОК 2
  • довідку про форму навчання (за кошти фізичних/юридичних осіб або бюджетні кошти)
✅✅✅ Медичним закладам, у яких працюють інтерни, виділять додаткове фінансування

Випускники, які навчалися за кошти держбюджету, крім зазначених документів, мають надати також копії документів, що підтверджують гарантії працевлаштування на посаді лікаря-інтерна після закінчення інтернатури (відпрацювання за умовами укладеної угоди строком три роки).

Для зарахування в інтернатуру випускникам закладів вищої освіти попередніх років, які навчалися за кошти держбюджету, необхідно отримати погодження МОЗ. Його можна надати на підставі заяви випускника та листа-погодження закладу вищої (післядипломної) освіти, в якому випускник планує проходити інтернатуру. У листі зазначають спеціальність, на яку пропонують зараховувати майбутнього лікаря-інтерна, та базу проходження інтернатури.

Ознайомитися з переліком баз стажування лікарів-інтернів у різних регіонах України можна на сайті МОЗ.

Нагадуємо, що на осіб, які вступають в інтернатуру з 2022 року, поширюється дія Положення про інтернатуру, затвердженого наказом МОЗ від 22.06.2021 № 1254.

На осіб, які зараховані на навчання до інтернатури до 1 січня 2022 року, поширюється дія наказу МОЗ «Про затвердження Положення про первинну спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III–IV рівня акредитації медичних факультетів університетів» від 19.09.1996 № 291.

Раніше МОЗ описало алгоритм вступу в інтернатуру в 2022 році.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як штучний інтелект трансформує роботу керівника медичного закладу, лікаря та медсестри

Розглянемо основні способи застосування штучного інтелекту в роботі різних медичних працівників на основі аналітики української AI-платформи телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat
1452

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді