КМУ відтермінував перехід на КЕП, що зберігаються на токенах, до 31 березня

Наразі для взаємодії з електронною системою охорони здоровʼя достатньо наявного електронного підпису, який використовують у роботі лікарі та адміністратори

КМУ відтермінував перехід на КЕП, що зберігаються на токенах, до 31 березня

23 лютого КМУ ухвалив зміни, що відтерміновують перехід на токени до 31 березня. Спочатку пролонгування необхідне було, щоб не створювати під час карантинних обмежень навантаження на надавачів електронних довірчих послуг і великих черг для отримання довірчих послуг.

Як вести документацію в умовах воєнного стану

В умовах воєнного стану забезпечення надання медичної допомоги є першочерговим пріоритетом системи охорони здоровʼя. Тому всі сили та ресурси зосереджені цьому, а формальні процедури спрощуються.

Дія експериментального проєкту, що прирівнював удосконалений електронний підпис, який базується на кваліфікованому сертифікаті, до кваліфікованого електронного підпису, мала закінчитися 5 березня 2022 року (постанова КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» від 03.03.2020 № 193; далі — Постанова № 193).

Саме відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII та Постанови № 193 електронні підписи (КЕП) мають зберігатися на захищених носіях.

Експериментальний проєкт успішно себе зарекомендував. Лише минулого року було отримано 17 млн е-підписів, якими скористалися понад 8 млрд разів. Але 23 лютого КМУ відклав перехід на токени через карантин.

✅✅✅ Закупівля ліків і медвиробів під час війни

Було заплановано, що з 31 березня 2022 року КЕП може вважатися лише електронний підпис, що зберігається на захищеному носії (токені) та використовує кваліфікований сертифікат.

І відповідно до законодавства з 31 березня буде припинено можливість підписання документів, звітності електронним підписом на файлових носіях.

NB! Якщо найближчим часом не внесуть зміни до Податкового кодексу України (ПК), то подавати звітність в електронній формі можливо буде лише у разі використання КЕП (п. 42-1.5 ПК). Також без КЕП буде неможливо працювати з тендерними майданчиками, медичними інформаційними системами та входити до електронного кабінету платника.

Чинні електронні підписи, що збережені не на захищених носіях, після 31.03.2022 автоматично перестануть вважатися кваліфікованими. Таким підписом можна буде користуватися лише в системах, де законодавство дозволяє використання удосконалених електронних підписів.

Раніше МОЗ розповіло, що робити в разі хімічної атаки чи аварії на хімпідприємстві.

За матеріалами сайтів МОЗ і НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді