Ляшко про підвищені зарплати: «Більшість грошей вже надійшли лікарям та медичним сестрам»

UA RU
Кошти для виплат підвищеної заробітної плати медпрацівникам у повному обсязі отримали заклади первинної та екстреної медичної допомоги. А кожен випадок затримки з надходження коштів до закладів спеціалізованої допомоги МОЗ вирішує окремо. Про це під час брифінгу у ВРУ заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Ляшко про підвищені зарплати: «Більшість грошей вже надійшли лікарям та медичним сестрам»

Держава забезпечила заклади охорони здоров’я грошима для виплат підвищеної базової заробітної плати медичним працівникам.

Система оплати праці меддиректора та заступників керівника КНП

«Кошти для виплат зарплат вже є в медичних закладах, вони перераховані, виплати відбуваються, і більшість грошей вже надійшли лікарям та медичним сестрам», — повідомив Віктор Ляшко.

Ідеться насамперед про заклади первинної та екстреної медичної допомоги. Усі вони, за словами міністра, отримали кошти в необхідному обсязі.

Більшість закладів вторинної ланки вже отримали:

  • кошти за надані послуги в січні
  • авансові платежі за лютий

Віктор Ляшко пояснив: поодинокі затримки з надходженням коштів до лікарень спеціалізованої допомоги пов’язані зі складною процедурою контрактування НСЗУ. Міністр також запевнив, що нині МОЗ приділяє увагу кожному такому випадку та вирішує його окремо.

«Сьогодні немає жодних підстав для переведення лікарів на 0,5 чи 0,75 ставки. МОЗ наразі дуже уважно стежить за кожним закладом, який намагається порушити трудові права медиків. Крім того, вже незабаром, спільно з Держпраці ми розпочнемо детальні перевірки таких лікарень. Однак, що стосується лікарів, які працюють у первинній ланці, то у постанові зазначається, що лікар має укласти щонайменше 70% від необхідної кількості декларацій, аби отримувати гарантовану Урядом заробітну плату у 20 тис. грн», — зауважив Віктор Ляшко.

Міністр додав, що умова про щонайменше 70% від оптимальної кількості укладених декларацій з пацієнтами поширюється й на медичних сестер, які працюють із сімейними лікарями. А лікарі, які не набрали необхідної кількості пацієнтів, працюють на неповну ставку.

✅✅✅ Курси підвищення кваліфікації медичних сестер у Вищій школі головної медсестри

Цього року вперше було застосовано механізм авансових платежів. Завдяки цьому заклади отримують кошти не лише наприкінці місяця, за вже надані послуги, а й на початку. А отже, можуть перекрити наявний дефіцит фонду заробітної плати.

Окрім того, МОЗ верифікував заклади охорони здоров’я, які потребуватимуть допомоги від держави. НСЗУ вже готує для них пакет дофінансування, який видаватиме на пів року. Пакет міститиме чіткі індикатори, які лікарня має виконати за цей час, зокрема:

  • розв’язати операційні проблеми
  • оптимізувати процеси управління

Нагадаємо, раніше Віктор Ляшко заявив, що медики вторинної ланки мають отримати підвищену зарплату у найкоротші терміни.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
36962

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді