«Медики вторинної ланки мають отримати підвищену зарплату у найкоротші терміни», — Ляшко

UA RU
Підвищені заробітні плати за січень уже отримали працівники первинної та екстреної медичної допомоги. Виплати вторинці затримуються через складну технічну процедуру підписання контрактів. Однак ця ситуація має змінитися якнайшвидше. Про це під час Конгресу регіональних та місцевих влад заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

«Медики вторинної ланки мають отримати підвищену зарплату у найкоротші терміни», — Ляшко

Українським медикам нараховано базову заробітну плату за січень у розмірі:

  • 20 000 грн — для лікарів
  • 13 500 грн — для медичних сестер

Система оплати праці меддиректора та заступників керівника КНП

Більшість медпрацівників, кажуть у МОЗ, вже отримали виплати за цими нарахуваннями.

«Наразі 100% закладів первинної та екстреної медичної допомоги вже забезпечені необхідними коштами за січень та мають аванси за лютий, необхідні для виплат підвищеної зарплати медикам», — йдеться в повідомленні.

Також НСЗУ перерахувала кошти закладам вторинної медичної допомоги, і вони вже розпочали виплачувати заробітні плати працівникам. У МОЗ пояснюють, що затримка в кілька днів, що виникла в поодиноких закладах охорони здоров’я, пов’язана зі складною технічною процедурою підписання контрактів.

✅✅✅ Заробітна плата медичної сестри в 2022 році

За словами міністра, медики вторинної ланки мають отримати підвищену заробітну плату у найкоротші терміни.

«Я з упевненістю можу сказати, що гідна зарплата медикам — уже реальність. Ми докладаємо значних зусиль, аби кожен лікар та медична сестра, які працюють в українських лікарнях, отримали гарантовану Урядом підвищену заробітну плату. Зі свого боку МОЗ спільно з Держпраці розпочинає перевірки закладів охорони здоров’я, в яких порушують трудові права медиків. Наразі ми вже напрацювали відповідний механізм», — заявив Віктор Ляшко.

Міністр наголосив, що підвищену заробітну плату за січень уже отримали медичні працівники:

  • закладів охорони здоров’я, які фінансуються за кошторисним принципом із державного бюджету — клінічні бази інститутів, центри контролю та профілактики хвороб, а також лікарні, які підпорядковуються Національній академії медичних наук, МОЗ, Міністерству молоді та спорту, Міністерству оборони України
  • екстреної медичної допомоги
  • первинної медичної допомоги

Віктор Ляшко нагадав, що в МОЗ функціонує гаряча лінія 0-800-60-20-21. На ній можна отримати консультації з виплат підвищених заробітних плат медикам та залишити звернення, якщо медичному працівнику не виплачено належний рівень зарплати.

Станом на 11 лютого працівники гарячої лінії вже надали 2565 консультацій та розглянули 421 звернення. Більшість із них, за словами міністра, — це проблеми внутрішньої комунікації в закладі.

Нагадаємо, Держпраці перевірить законність переведення медиків на 0,5 ставки

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді