Держпраці перевірить законність переведення медиків на 0,5 ставки

За немотивоване переведення керівнику медзакладу загрожує штраф 65 000 грн за кожного такого працівника

Держпраці перевірить законність переведення медиків на 0,5 ставки

МОЗ і Держпраці співпрацюватимуть у захисті трудових прав медиків щодо виплат заробітної плати і незаконних переведень на 0,5 ставки зі збереженням навантаження на ставку. Про це домовилися міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та виконувач обов’язків голови держслужби Ігор Дегенера.

З яких джерел КНП брати кошти на зарплати

Якщо буде зафіксовано факт немотивованого переведення, то керівнику медзакладу загрожує штраф 65 000 грн за кожного такого працівника.

«Законодавство передбачає, що Держпраці проводить інспекційні перевірки у разі отримання звернення від працівника порушення стосовно нього законодавства про працю, — прокоментував Віктор Ляшко. — Тому медики можуть звертатися зі скаргою до регіонального управління Держпраці».

Інспектори проведуть розслідування. Зауважимо, що їм заборонено розголошувати джерело скарги і повідомляти об’єкту про причини їхнього відвідування.

Найближчим часом МОЗ і Держпраці розроблять доручення про здійснення перевірок у закладах первинної та екстреної медичної допомоги, оскільки вони вже повністю отримали свої виплати від НСЗУ.

Також Держпраці долучиться до перевірок тих медзакладів, звідки надходить найбільше скарг щодо виплат заробітних плат, а також тих, у яких офіційно зафіксована заборгованість.

Додатково МОЗ і Держпраці обговорили та запланували посилити співпрацю з визначення лабораторій, які проводять атестацію робочих місць за умовами праці, та контролю їх діяльності. Серед порушених питань також: як вдосконалити проведення медичних оглядів працівників, які працюють у шкідливих умовах праці; чи можна цифровізувати результати атестації робочих місць та медичних оглядів.

Раніше в МОЗ пояснили, що до базової зарплати можуть нараховувати доплати за стаж, категорію тощо.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді