Пацієнти з ознаками COVID-19 або ГРВІ можуть відкрити лікарняний дистанційно

UA RU
Щоб оформити електронний лікарняний, такий пацієнт не має відвідувати лікаря

Пацієнти з ознаками COVID-19 або ГРВІ можуть відкрити лікарняний дистанційно

Відповідну норму МОЗ затвердило наказом «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках» від 04.02.2022 № 233. Документ зареєстрований у Мін’юсті 8 лютого. Він уносить зміни до пункту 1 розділу IV Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066 (далі — Порядок № 1066).

Допомога пацієнтам з COVID-19: зміни від 04.02.2022

Нова редакція Порядку № 1066 передбачає, що лікар, як і раніше, формує медичний висновок тільки після особистого огляду хворого. Про це лікар вносить відповідний запис у Реєстр медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр) з обґрунтуванням тимчасової непрацездатності.

Виняток становлять два випадки, що припадають на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, відповідно до вимог, встановлених КМУ. Протягом цього часу лікар, який надає первинну медичну допомогу, може формувати медвисновки в амбулаторних умовах надання медичних послуг на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії, засобів телемедичного зв’язку з обов’язковим відповідним записом у Реєстрі за категоріями, наведеними в Таблиці.

Категорія МВТН

Обґрунтування
непрацездатності

Тривалість
лікарняного, к. дн.

Уточнення

Захворювання або травма загального характеру

Наявність у пацієнта симптомів COVID-19, грипу або гострої респіраторної інфекції

до 5

Якщо тимчасова непрацездатність пацієнта продовжується понад 5 к. дн., лікуючий лікар формує новий медвисновок у межах одного випадку тимчасової непрацездатності за результатом особистого медогляду пацієнта без встановлення відмітки про початок нового випадку тимчасової непрацездатності

Обсервація, самоізоляція під час дії карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

до 5

Раніше МОЗ унесло зміни до стантартів лікування пацієнтів з COVID-19.

Підготувала Ольга Дубина,
головний редактор Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді