Як надавати медичну допомогу пацієнтам із COVID-19: зміни від 04.02.2022

Про всі зміни докладно розповідає експерт

Як надавати медичну допомогу пацієнтам із COVID-19: зміни від 04.02.2022

МОЗ оновило Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» наказом від 04.02.2022 № 230. Одна з основних змін — скорочення тривалості амбулаторно-поліклінічного лікування. Розповімо докладніше про сім нових норм, які треба врахувати в роботі:

  1. Скорочення тривалості амбулаторно-поліклінічного лікування

  2. Профілактика інфекційних хвороб за Наказом № 1614

  3. Виписка на амбулаторне лікування з кисневою підтримкою

  4. Скорочення строку контагіозності

  5. Підтвердження випадку COVID-19 швидкими тестами

  6. Пріоритезація контактних осіб

  7. Пом’якшені рекомендації з догляду за пацієнтом удома

З яких джерел КНП брати кошти на зарплати

Скорочення тривалості амбулаторно-поліклінічного лікування

Попередня редакція Стандартів № 722 передбачала завершення лікування у разі відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, рахуючи з 10 дня від появи симптомів або взяття матеріалу для ПЛР-тесту за позитивного результату без лабораторного обстеження (Стандарт 2 «Первинна медична та амбулаторно-поліклінічна допомога пацієнтам з підозрою на COVID-19»; далі — Стандарт 2).

Згідно з новими нормами, пацієнти без клінічних проявів гострого респіраторного захворювання можуть припинити лікування та самоізоляцію через 5 днів з дати появи симптомів чи позитивного ПЛР-тесту (п. 10 Стандарту 2).

Відповідно, скоротився строк для повторного тестування методом ПЛР. Тепер його слід проводити не раніше ніж через 5 днів з дати появи симптомів або отримання першого позитивного результату на COVID-19 методом ПЛР. До змін потрібно було чекати 10 днів (п. 11 Стандарту 2).

✅✅✅ СОП «Порядок приймання, зберігання, відпуску, списання використаних лікарських засобів та медичних виробів»

Профілактика інфекційних хвороб за Наказом № 1614

Профілактика інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, стосується усіх пацієнтів з COVID-19, які перебувають на стаціонарному лікуванні.

У попередніх редакціях Стандартів № 722 правила цієї профілактики визначав додаток 13 «Профілактика ускладнень та інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги у пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19». Відтепер її слід здійснювати відповідно до Порядку профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах, затвердженого наказом МОЗ від 03.08.2021 № 1614 (п. 10 Стандарту 3 «Стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19»; далі — Стандарт 3).

Якими нормативними документами керуватися

Виписка на амбулаторне лікування з кисневою підтримкою

Розробники Стандарту 3 уточнили, що пацієнта, який потребує кисневої підтримки, можна виписати на амбулаторне лікування за його вимогою або за вимогою його законного представника.


За яких умов

Скорочення строку контагіозності

Аналогічно до скорочення строку амбулаторно-поліклінічного лікування, пацієнти, які відповідали визначенню підтвердженого випадку COVID-19, вважаються не контагіозними через 5, а не 10 днів лікування:

  • якщо методом ПЛР у них не визначаються фрагменти РНК збудника (негативний результат)
  • із появи симптомів без лабораторного обстеження за відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання (п. 14 Стандарту 3)

Читати про всі зміни

Підготувала Ольга Дубина,

головний редактор Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10798

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8129

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді