Як надавати медичну допомогу пацієнтам із COVID-19: зміни від 04.02.2022

Про всі зміни докладно розповідає експерт

Як надавати медичну допомогу пацієнтам із COVID-19: зміни від 04.02.2022

МОЗ оновило Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» наказом від 04.02.2022 № 230. Одна з основних змін — скорочення тривалості амбулаторно-поліклінічного лікування. Розповімо докладніше про сім нових норм, які треба врахувати в роботі:

  1. Скорочення тривалості амбулаторно-поліклінічного лікування

  2. Профілактика інфекційних хвороб за Наказом № 1614

  3. Виписка на амбулаторне лікування з кисневою підтримкою

  4. Скорочення строку контагіозності

  5. Підтвердження випадку COVID-19 швидкими тестами

  6. Пріоритезація контактних осіб

  7. Пом’якшені рекомендації з догляду за пацієнтом удома

З яких джерел КНП брати кошти на зарплати

Скорочення тривалості амбулаторно-поліклінічного лікування

Попередня редакція Стандартів № 722 передбачала завершення лікування у разі відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, рахуючи з 10 дня від появи симптомів або взяття матеріалу для ПЛР-тесту за позитивного результату без лабораторного обстеження (Стандарт 2 «Первинна медична та амбулаторно-поліклінічна допомога пацієнтам з підозрою на COVID-19»; далі — Стандарт 2).

Згідно з новими нормами, пацієнти без клінічних проявів гострого респіраторного захворювання можуть припинити лікування та самоізоляцію через 5 днів з дати появи симптомів чи позитивного ПЛР-тесту (п. 10 Стандарту 2).

Відповідно, скоротився строк для повторного тестування методом ПЛР. Тепер його слід проводити не раніше ніж через 5 днів з дати появи симптомів або отримання першого позитивного результату на COVID-19 методом ПЛР. До змін потрібно було чекати 10 днів (п. 11 Стандарту 2).

✅✅✅ СОП «Порядок приймання, зберігання, відпуску, списання використаних лікарських засобів та медичних виробів»

Профілактика інфекційних хвороб за Наказом № 1614

Профілактика інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, стосується усіх пацієнтів з COVID-19, які перебувають на стаціонарному лікуванні.

У попередніх редакціях Стандартів № 722 правила цієї профілактики визначав додаток 13 «Профілактика ускладнень та інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги у пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19». Відтепер її слід здійснювати відповідно до Порядку профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах, затвердженого наказом МОЗ від 03.08.2021 № 1614 (п. 10 Стандарту 3 «Стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19»; далі — Стандарт 3).

Якими нормативними документами керуватися

Виписка на амбулаторне лікування з кисневою підтримкою

Розробники Стандарту 3 уточнили, що пацієнта, який потребує кисневої підтримки, можна виписати на амбулаторне лікування за його вимогою або за вимогою його законного представника.


За яких умов

Скорочення строку контагіозності

Аналогічно до скорочення строку амбулаторно-поліклінічного лікування, пацієнти, які відповідали визначенню підтвердженого випадку COVID-19, вважаються не контагіозними через 5, а не 10 днів лікування:

  • якщо методом ПЛР у них не визначаються фрагменти РНК збудника (негативний результат)
  • із появи симптомів без лабораторного обстеження за відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання (п. 14 Стандарту 3)

Читати про всі зміни

Підготувала Ольга Дубина,

головний редактор Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4881

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді