Віктор Ляшко назвав умови, за яких можна буде виписати/отримати антибіотики з 1 квітня

UA RU
Із квітня 2022 року всі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за електронними рецептами. Хто з лікарів може їх призначити, чи потрібно пацієнту мати декларацію з лікарем — про це та інше під час ранкового брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Віктор Ляшко назвав умови, за яких можна буде виписати/отримати антибіотики з 1 квітня

Уже із ІІ кварталу 2022 року аптеки відпускатимуть антибактеріальні препарати лише за е-рецептом.

Як відсторонити невакцинованого працівника

«Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч з антивакцинальними настроями, які в тандемі зводять нанівець чимало досягнень медичної науки. Саме тому ми запускаємо електронний рецепт, як один із механізмів вирішення проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів», — наголосив Віктор Ляшко.

За словами міністра, незабаром усі антибактеріальні препарати можна буде отримати виключно за електронним рецептом лікаря. Конкретних торгових марок лікарських засобів у рецепті не буде. Натомість лікар зазначатиме:

  • діючу речовину препарату
  • лікарську форму
  • дозування

Пацієнт зможе погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Там він обере будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

✅✅✅ Змішані схеми вакцинації від COVID-19

Електронний рецепт зможе виписати будь-який лікар. Декларації з сімейним лікарем у пацієнта може не бути, однак, щоб отримати рецепт, він має бути зареєстрованим в ЕСОЗ.

Подібна умова діє і для аптек та закладів охорони здоров’я — в ЕСОЗ мають бути зареєстровані всі працівники, які будуть призначати чи відпускати ліки за е-рецептами.

Нагадаємо, раніше МОЗ зареєструвало препарат «Молнупіравір» для екстреного застосування при COVID-19.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62474

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді