Уряд планує змінити систему пенсійного забезпечення

У середу, 29 квітня, Міністр соціальної політики України Павло РОЗЕНКО на засіданні Уряду презентував пакет законопроектів, що мають докорінно змінити принципи пенсійного забезпечення в Україні

«Настав час для дуже важливої, хоч і непопулярної, реформи пенсійного забезпечення, — зауважив голова Міністерства соціальної політики України Павло РОЗЕНКО. — Ми йдемо на цей крок, тому що усвідомлюємо: діюча солідарна система вичерпала свій ресурс. Виконувати свої зобов’язання перед пенсіонерами держава може лише шляхом покриття дефіциту Пенсійного фонду у розмірі 80 мільярдів гривень. У таких умовах неможливо вести мову про суттєве зростання розмірів пенсійних виплат».

Міністр соціальної політики України наголосив на ключовому принципу нового пенсійного забезпечення: фінансування з трьох джерел — солідарного, накопичувального та недержавного рівнів.

Солідарну систему вдосконалять за рахунок звільнення від невластивих функцій і скасування з 1 січня 2016 року спеціальних пенсій. Професійні пенсії будуть збережені для тих категорій пільговиків, які справді цього потребують.

«Ми припиняємо практику поділу українців на сорти, коли є ВІП-пенсіонери і «прості люди», — зазначив РОЗЕНКО. — Пенсійне забезпечення громадян здійснюватиметься за єдиними для всіх принципами. З наступного року пенсії державним службовцям і прирівняним до них особам (суддям, прокурорам та ін.) призначатимуться на загальних підставах».

Для захисту інтересів осіб із стажем роботи на держслужбі понад 10 років, цей стаж буде зафіксовано, а при виході на пенсію таким громадянам компенсуватимуть частину сплачених страхових внесків.

Накопичувальний рівень планують запроваджувати з 1 січня 2017 року. Мова йдеться про персоніфікацію пенсійного забезпечення, коли кожен громадянин буде залучений до формування власного пенсійного майбутнього.

«Введення цього рівня можливе лише на підйомі національної економіки, — повідомив Міністр. — Сподіваємося, що за півтора року складеться саме така сприятлива ситуація для запровадження цього етапу реформи».

Також він підкреслив, що долучитися до системи накопичувального рівня зможуть українці віком до 55 років.

«Стати учасником накопичувальної пенсійної системи зможуть не лише українці віком до 35 років, але й до 55-річного віку — на добровільних засадах. Ставка накопичувального внеску людини до Пенсійного фонду зростатиме від 2 відсотків на старті реформи до 7% у 2022 році».

Завершив виступ Міністр переліком переваг нових пенсійних реформ: «Пенсійна реформа «відкриє» громадянам нормальне пенсійне майбутнє, дасть потужний сигнал економіці про надходження «довгих грошей» терміном на 20–25 років. Цей ресурс буде використано для забезпечення сталого економічного розвитку нашої країни, розвитку фондового ринку».

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді