Яким буде фінансування Програми медичних гарантій у 2022 році

Бюджет для Програми медичних гарантій—2022 затверджений у Державному бюджеті України на 2022 рік

Яким буде фінансування Програми медичних гарантій у 2022 році

157,3 млрд грн передбачено на Програму медгарантій на наступний рік. Це на 33,8 млрд грн більше порівняно з 2021 роком.

Взаємодія з НСЗУ: чотири новації листопада

Фінансування окремих медпослуг у межах бюджету ПМГ — 2022 наведене в Таблиці.

Медичні послугиБюджет на 2022 рік, млрд грнПриріст порівняно з 2021 роком, млрд грн
Первинна медична допомога266
Лікування онкологічних захворювань8,34,8
Лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів4,81,8
Відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою «Доступні ліки»4,61,8

✅✅✅ Звіт про медичні кадри: форма № 17

Щодо лікування COVID-19, то у 2022 році визначеним закладам НСЗУ запропонує укласти договір за пакетом «Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру». Цей новий пакет дасть змогу забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень і закладів. Бюджет — 2,5 млрд грн.

Загалом у проєкті Програми медгарантій на 2022 рік передбачено 36 пакетів медичних послуг. Серед нових — «Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня». Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, щоб стимулювати розвиток стаціонаро-замісних підходів, які дадуть змогу не тримати пацієнта в лікарні без необхідності.

«Національна служба здоров’я працює задля фінансової захищеності пацієнта від катастрофічних витрат та його безперешкодного доступу до якісної медичної допомоги. Тарифи у Програмі медичних гарантій-2022 будуть збільшені в межах тих коштів, які виділили у державному бюджеті», —зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак.

За словами голови НСЗУ, 33,8 млрд грн дадуть змогу підвищити тарифи за найважливішими напрямами надання медичної допомоги. Особливо за напрямами стаціонарного лікування — інсульти, інфаркти, онкологія. Лікарні зможуть:

  • закуповувати необхідні якісні ліки
  • покращувати умови перебування пацієнта в лікарні
  • створювати гідні умови праці для медиків

Окрім того, у 2022 році програму «Доступні ліки» розширять препаратами для лікування хвороби Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легень.

Пріоритетом у ПМГ — 2022 залишається і охорона материнства та дитинства. Так, за одним з найвищих тарифів НСЗУ оплачуватиме неонатальну допомогу. У 2022 році тариф зросте зі 113 до 135 тис. грн. А максимальний тариф становитиме 161 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Тариф за медичну допомогу при пологах зросте на 5 тис. грн — до 15 тис. грн. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам, — до 20 тис. грн.

Значно зростуть тарифи і на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тис. грн збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування — до 35 тис. грн. А за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Також заплановано підвищити капітаційну ставку лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

Зі збільшенням тарифів до медзакладів підвищуватимуться і вимоги. Зокрема, до лікарень, які надаватимуть пріоритетні послуги. Для цього НСЗУ вводить новий показник — мінімальну кількість наданих послуг протягом 2021 року. Його запроваджують для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також під час пологів. Мінімальна кількість наданих послуг, яка дає змогу укласти договір із НСЗУ:

  • 150 пологів на рік
  • 100 пролікованих інсультів
  • 50 пролікованих інфарктів

Якщо ЗОЗ рідко надає меддопомогу, персонал втрачає необхідну практику. Тому спроможність лікарні надавати якісне лікування за таким профілем викликає сумнів. НСЗУ закуповуватиме медпослуги лише в тих закладах, де пацієнту зможуть надати якісну медичну допомогу.

Раніше НСЗУ роз’яснила, які медпослуги є платними і безплатними.

За матеріалами НСЗУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді