МОЗ посилює епідеміологічний нагляд за поліомієлітом

UA RU
Про це йдеться в постанові Головного державного санітарного лікаря «Про заходи щодо попередження захворювань на поліомієліт в Україні» від 19.11.2021 № 20

МОЗ посилює епідеміологічний нагляд за поліомієлітом

Структурні підрозділи з охорони здоров’я Київської міської та обласних держадміністрацій і ЗОЗ усіх форм власності мають проаналізувати виявлені за останні 6 місяців випадки гострого в’ялого паралічу (ГВП) у дітей віком до 15 років, госпіталізованих у відділення інфекційного та/або неврологічного профілю. Ідеться про області та місто Київ, де показник таких випадків на 100 тис. осіб менший за 0,01.

Інфекційний контроль за новими правилами: усе про наказ № 1614

Кожну особу з ГВП потрібно лабораторно обстежити, щоб підтвердити або спростувати діагноз «поліомієліт». У разі підтвердження випадку ГВП, необхідно відбирати проби біоматеріалу в осіб, які контактували з хворим:

  • у домашніх умовах
  • лікарні
  • організованих колективах

NB! Із батьками, які відмовляються від щеплень проти поліомієліту для своїх дітей, потрібно провести інформаційну роботу щодо високих ризиків інфікування та поширення захворювання серед невакцинованих.

Керівники центрів контролю та профілактики хвороб, Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ, Центру громадського здоров’я серед іншого мають розширити точки відбору зразків із довкілля (стічні води відділень інфекційного, неврологічного профілю) на територіях усіх областей.

Окрім того, потрібно детально проаналізувати дані щодо профілактичних щеплень проти поліомієліту серед невакцинованих дітей від 6 місяців до 15 років.

Раніше МОЗ і Держлікслужба затвердили плани перевірок на 2022 рік.

За матеріалами сайту МОЗ


Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Правець: інкубаційний період, збудник, симптоми, вакцинація

Влітку ризик інфікування правцем значно зростає. Тож саме зараз нагадайте пацієнтам про вакцинацію проти смертельно небезпечної хвороби, про її збудник, симптоми та алгоритм дій у випадку можливого зараження
21070

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді