17 травня — День пам’яті померлих від СНІДу

Щороку, у третю неділю травня, весь світ відзначає День пам'яті померлих від СНІДу

Вперше День пам’яті померлих від СНІДу відзначили в 1983 році, Сан-Франциско. Тоді на знак пошани до загиблих зібралась невеличка група людей. У 2015 році, 17 травня, цей День відзначили у понад 100 країнах світу, де громадські та державні організації влаштували заходи та програми для підтримки людей, хворих на ВІЛ, а також для привертання уваги суспільства до дискримінації та порушення прав ВІЛ-позитивних людей.

В Одесі, в межах Дня пам'яті померлих від СНІДу, відбулось обговорення «Нове покоління, вільне від ВІЛ: перспектива чи реальність». У заході взяли участь Наталія НІЗОВА, директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України, представники Одеської обласної державної адміністрації, лікувальних установ Одеси, громадських організацій та спільноти людей, які живуть з ВІЛ.

«Саме з Одеси почалася епідемія СНІДу в Україні, де в 1987 році був зафіксований перший випадок народження ВІЛ-інфікованої дитини. Однак, Одеса завжди виявляла лідерство в боротьбі зі СНІДом на рівні державних та ініціативних груп протидії хворобі. У ВІЛ-інфекції зараз жіноче обличчя, тому що 60% випадків передачі ВІЛ відбувається статевим шляхом, і щорічно по Україні народжується близько 4000 дітей з ВІЛ-інфекцією. Щоб зупинити епідемію, необхідно докладати максимальних зусиль у первинній профілактиці захворювання, координованій співпраці між державним та громадським сектором та підвищенні обізнаності про ВІЛ/СНІД серед населення», — зазначила Наталія НІЗОВА.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді