МОЗ змінює систему профілактики внутрішньолікарняних хвороб

UA RU
МОЗ затвердило наказ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03.08.2021 № 1614 (далі — Наказ №1614)

Як організувати профілактику інфекцій та інфекційний контроль у ЗОЗ

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (далі — ІПНМД), вражають не лише пацієнтів, які лікуються в ЗОЗ, а й відвідувачів та медичних працівників. ІПНМД характерні для всіх країн. Якщо рівень доходу в країні високий, розповсюдженість ІПНМД становить 3—5%, а якщо низький — від 10 до 15%.

✅✅✅ Наказ № 1614: нові правила інфекційного контролю

МОЗ змінює систему профілактики внутрішньолікарняних хвороб

Наказ № 1614 сприятиме розбудові системи епіднагляду за внутрішньолікарняними хворобами з огляду на найкращий світовий досвід. За епідеміологічний нагляд у ЗОЗ відповідатиме окремий структурний підрозділ — відділ з інфекційного контролю (ВІК). Обов’язки його команди:

  • розробляти й упроваджувати заходи з профілактики інфікування
  • здійснювати навчання й підготовку працівників
  • проводити моніторинг і оцінку

За даними Центрів контролю захворюваності США (CDC) кожен випадок ІПНМД збільшує термін перебування пацієнта в лікарні в середньому на чотири дні. Відповідно зростає навантаження на медзаклади, які змушені витрачати фінансові та кадрові ресурси, залучати додаткові кошти на витратні матеріали, комунальні платежі тощо.

В Україні ІПНМД увійшли до переліку таких, що підлягають дозорному епідеміологічному нагляду, лише у 2021 році. Раніше епіднагляд за внутрішньолікарняними інфекціями здійснювали лише у відділеннях, що надають хірургічну та акушерсько-гінекологічну допомогу.

Як свідчать результати дослідження ЦГЗ МОЗ України за підтримки представництва бюро ВООЗ в Україні в 5 закладах охорони здоров’я третього рівня надання медичної допомоги, розповсюдженість ІПНМД у нашій країні становить 5,7%.

Нагадаємо: раніше МОЗ затвердило нові стандарти лікування туберкульозу.

За інформацією МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді