Відсьогодні Україна переходить до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки

UA RU
Сьогодні, 23 вересня, Україна переходить від «зеленого» до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки. А напередодні, 22 вересня, відбулося засідання, на якому КМУ ухвалив кілька важливих для системи охорони здоров’я рішень

Нові правила страхових виплат медичним працівникам

1. Кримінальна відповідальність за підробку COVID –сертифікатів

КМУ схвалив та направив до ВРУ законопроєкт про кримінальну відповідальність за підробку документів про проведені профілактичні щеплення. Документ передбачає посилену відповідальність за внесення неправдивих медичних даних про проведене щеплення.

За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, законопроєкт забезпечить зовсім інший рівень відповідальності за маніпуляції з довідками про щеплення. Адже лише справді зроблене щеплення запобігає ускладненням, тяжкому перебігу та смерті від COVID-19.

✅✅✅ Наказ про впровадження СОП: зразок за новими вимогами

Відсьогодні в Україні діє «жовтий рівень» епіднебезпеки: 5 пов’язаних із ним рішення КМУ

«Фейкові папірці чи підробка даних в електронній системі ніяк не допоможе вам при зустрічі із коронавірусною інфекцією. Від даних в анамнезі пацієнта залежить і тактика лікування, й взагалі ступінь реагування при підтвердженні діагнозу COVID-19», — додав міністр.

2. Професійний обов’язок вакцинуватися

МОЗ затвердить перелік професій та організацій, яким обов’язково потрібно мати щеплення проти COVID-19. Зокрема, до нього увійдуть працівники:

  • закладів освіти
  • центральних органів виконавчої влади
  • місцевих державних адміністрацій

«Перші пріоритетні групи, ті, хто вакцинувались на перших етапах кампанії, вже досягнули показників понад 80% охоплення — це медики, військові ЗСУ, структури МВС. Групи з 3 етапу — освітяни та держслужбовці — ще не досягли такого результату охоплення. Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг, де відбувається тісний контакт зі споживачами», — прокоментував протокольне рішення КМУ Віктор Ляшко.

3. Робота дитсадків і початкової школи

Незалежно від рівня епідемічної небезпеки не припинятимуть свій освітній процес:

  • дошкільні заклади освіти
  • спеціальні заклади освіти
  • 1—4 класи закладів загальної середньої освіти

КМУ ухвалив відповідні зміни до постанови «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.2020 № 1236.

«Уряд вважає доцільним дозволити працювати дитячим садочкам та школам за будь-якого рівня епіднебезпеки. Ці діти потребують безпосереднього контакту з вихователем чи викладачем», — пояснили у МОЗ.

Якщо ж у закладі почнеться спалах COVID-19, такий заклад закриють.

 

4. Дистанційна торгівля ліками

У МОЗ уточнили правила з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами та їх доставки кінцевому споживачу. Зокрема, пообіцяли забезпечити чіткий та прозорий механізм контролю за діяльністю аптек.

«Електронна торгівля лікарськими засобами вже усталена та врегульована практика у країнах ЄС та інших розвинених країнах світу, а відтепер буде доступна і в Україні. МОЗ вживає всіх заходів, аби кожен пацієнт отримував якісні, ефективні та безпечні ліки», — прокоментував рішення КМУ перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

5. Нові ковідні лікарні

КМУ ухвалив зміни до постанови «Про невідкладні заходи щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам» від 24.04.2020 № 331. Згідно з ними заклади охорони здоров’я зможуть швидше реагувати на нову хвилю коронавірусної інфекції.

Детальніше про це рішення КМУ читайте тут.

Нагадаємо, раніше МОЗ оновило протокол із лікування COVID-19. 

За матеріалами сайту МОЗ та фейсбук-сторінки Віктора Ляшка

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62478

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді