МОЗ внесло зміни до протоколів лікування COVID-19 в Україні

UA RU
У новій редакції МОЗ виклало протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)». Зокрема, доповнило його новим розділом

Як проводити реабілітацію пацієнтів із постковідним синдромом

Наказом від 20.09.2021 № 1979 МОЗ унесло зміни до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затвердженого наказом МОЗ від 02.04.2020 № 762 (далі — Протокол № 762). Документ утретє за рік виклали в новій редакції.

МОЗ оновило протокол із лікування COVID-19: що змінилося

Основну частину Протоколу № 762 МОЗ доповнило новим розділом — «Терапія моноклональними антитілами у пацієнтів від 18 років з COVID-19». Він установлює:

  • осіб, яким рекомендовано призначати терапію моноклональними антитілами
  • дозування препаратів
  • протипоказання до їх застосування
  • алгоритм, як проводити інфузію і спостерігати за пацієнтами

Терапію моноклональними антитілами проводять в амбулаторному режимі в умовах ЗОЗ, які надають стаціонарну медичну допомогу хворим на COVID-19. Для цього пацієнт повинен мати направлення сімейного лікаря або лікаря-терапевта.

Для лікування використовують бамланівімаб та етесевімаб. Моноклональні антитіла призначають пацієнтам із легким або середнім ступенем захворювання, але з високим ризиком прогресування до тяжкого захворювання. Комбінацію моноклональних антитіл не призначають пацієнтам, які потребують госпіталізації, або перебувають на лікуванні у стаціонарі.

✅✅✅ Інфекційний контроль за новими правилами

МОЗ рекомендує розводити та вводити бамланівімаб та етесевімаб разом у вигляді одноразової внутрішньовенної інфузії. Уводити її слід якомога швидше протягом до 5 днів від початку симптомів у пацієнтів із високим ризиком прогресування до тяжкого перебігу COVID-19.

Не рекомендовано коригувати дозу:

  • вагітним жінкам і жінкам, що годують груддю
  • людям похилого віку
  • пацієнтам з нирковою недостатністю
  • пацієнтам з легкою печінковою недостатністю

Уводити Бамланівімаб і етесевімаб необхідно у спеціально обладнаному приміщенні. Розчин для інфузії повинен готувати кваліфікований медпрацівник з використанням асептичної техніки. Під час проведення інфузії дотримуйте інструкції, наведеної у новому розділі Протоколу № 762.

Протипоказання відсутні, але можливі реакції гіперчутливості на введення комбінації бамланівімабу та етесевімабу. Ці реакції проявляються під час та до 24 год після закінчення інфузії та можуть потребувати невідкладної допомоги.

Моніторинг передбачає клінічне стеження за пацієнтами під час введення препаратів та спостереження протягом щонайменше 1 години після завершення інфузії.

Нагадаємо, раніше МОЗ дозволило комбінувати вакцини Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

За матеріалами Системи «Експертус Медзаклад»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3492

Форма № 063/о «Карта профілактичних щеплень»: бланк та правила оформлення

З'ясуйте, хто і як має заповнювати карту профілактичних щеплень, як правильно вносити виправлення до медичної довідки 063/о та зберігати документ. Скачайте бланк форми № 063/о та використовуйте в роботі
110151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді