В Україні встановили нові норми карантину: подробиці

UA RU
COVID-сертифікат матиме дві опції: «жовтий» свідчитиме про перше щеплення, а «зелений» — про повний курс. Суворість карантинних обмежень у разі погіршення епідситуації залежатиме від того, скільки людей матимуть відповідні сертифікати

Як надавати допомогу пацієнтам з COVID-19: дайджест змін

КМУ встановив нові карантинні норми: що передбачають

КМУ ухвалив зміни до постанови «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236. Зміни набирають чинності через 7 днів із моменту публікації.

Карантинні обмеження, як і раніше, залежатимуть від установленого в регіоні рівня епіднебезпеки. Однак матимуть нові умови. Вони, зокрема, стосуватимуться COVID-сертифікатів.

✅✅✅ Міжнародне свідоцтво про вакцинацію: бланк та правила заповнення

COVID-сертифікати

Ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції:

  • жовтий — міститиме інформацію про перше щеплення
  • зелений — про повний курс вакцинації

Сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі. Друкувати їх на папері відповідного кольору не потрібно.

Загалом же COVID-сертифікат міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19.

Жовтий рівень

За жовтого рівня епідемічної небезпеки можуть продовжувати працювати заклади освіти. Однак для цього щонайменше 80% працівників повинні мати «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.

Так само обмеження жовтого рівня можуть не поширюватися на роботу кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів, проведення масових заходів. Умова — всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів і працівників повинні мати «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.

Чи надавати послуги лише вакцинованим, чи дотримувати всіх карантинних обмежень, остаточно вирішує власник.

Червоний рівень

За червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат.

Чинні обмеження червоного рівня можуть не поширюватися на:

  • проведення масових заходів, зокрема релігійних
  • роботу кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів
  • роботу розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів

Умова — усі учасники (відвідувачі), працівники та організатори повинні мати «зелений» COVID-сертифікат.

✅✅✅ Порядок вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19: зразок СОП

Самоізоляція

Послаблення карантинних обмежень КМУ передбачив і для осіб, що перетинають кордон України та/або які прибувають із тимчасово окупованих територій. Ці особи не самоізолюватимуться, якщо матимуть «жовтий» чи «зелений» сертифікат про вакцинацію або одужання від COVID-19.

 

Нагадаємо, раніше МОЗ оновило Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)».

 

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10798

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8128

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді