Які зміни відбудуться в паліативній допомозі у 2022 році: інформація від НСЗУ

UA RU
Під час стаціонарної допомоги заклади забезпечуватимуть паліативних пацієнтів засобами для мобільності, а під час мобільної — відвідуватимуть не рідше ніж раз на місяць. Ці та інші пропозиції 11 серпня обговорили учасники робочої групи НСЗУ

Як працювати за договором з НСЗУ у 2021 році

На засіданні робочої групи щодо розробки Програми медичних гарантій на 2022 рік лікарі, керівники паліативних відділень та представники громадських організацій розглянули проміжні вимоги за пакетами:

  • Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям
  • Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям

В НСЗУ розповіли, що зміниться в паліативній допомозі наступного року

Істотних змін вимоги до закупівлі послуг за напрямком паліативної допомоги не зазнали. Попри те, робоча група ухвалила пропозиції експертів, як-от:

  • у специфікації до пакету «Стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям» доповнити пункт щодо забезпечення пацієнтів асистивними засобами для мобільності на весь період перебування в закладі за місцем надання послуг
  • у пакеті «Мобільна паліативна допомога дорослим та дітям» доповнити пункт умов закупівлі про забезпечення постійного контакту з пацієнтом вимогою щодо мінімальної регулярності фізичних візитів — початково під час складання плану спостереження та надалі згідно з планом спостережень, але не менше ніж раз на місяць

Експерти також пропонували включити до підстав надання послуги, окрім направлення лікаря чи переведення з іншого закладу, самозвернення пацієнта. Однак позиція НСЗУ — що пацієнт самостійно не може встановити діагноз, який потребуватиме паліативної допомоги. Саме тому має отримати електронне направлення від лікаря.

Дискусію викликала вимога в пакеті мобільної паліативної допомоги про забезпечення та контроль симптоматичної терапії та догляду. Експерти сперечалися:

  • чи може мобільна бригада контролювати домашній догляд за паліативним пацієнтом
  • як має діяти лікар, якщо бачить неякісний догляд
▼▼▼ Скачайте зразки клінічних маршрутів пацієнтів у журналі «Управління закладом охорони здоров’я»

Думки розділилися: одні експерти наполягали залишити контроль догляду і згодом ретельно прописати поняття догляду та шкали його оцінки. Інші — прибрати контроль догляду, оскільки на його якість мобільна паліативна служба вплинути не може. Зрештою у проміжному варіанті погодили залишити контроль і за симптоматичною терапією, і за доглядом за пацієнтом.

Також експерти пропонували:

  • збільшити кількість CPAP та/або кисневих концентраторів у переліку обладнання мобільної бригади із трьох до п’яти
  • створити у майбутньому карту або реєстр паліативних пацієнтів, які вдома потребують кисневого концентратора

Після обговорень члени робочої групи погодили цю вимогу у запропонованій редакції.

Фінальний варіант умов закупівлі робоча група ухвалить на другому засіданні, яке відбудеться за кілька тижнів.

 

Нагадаємо, раніше НСЗУ планувала посилити вимоги до терапевтичного напряму.

 

За матеріалами сайту НСЗУ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді