Центри контролю та профілактики хвороб влітку запрацюють в Україні

UA RU
В Україні розпочинається трансформація системи громадського здоров’я. Із 1 липня в усіх областях з’являться Центри контролю та профілактики хвороб

Як не втратити ліцензію через неправильно оформлені маршрути пацієнтів

Нова система громадського здоров’я насамперед спрямована на розбудову потужної вертикалі епідемічного контролю в регіонах, повідомляє МОЗ. Щоб створити Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ), об‘єднують наявні регіональні потужності:

  • лабораторні центри
  • обласні центри громадського здоров’я
  • підрозділи зі статистики
  • відділи моніторингу та оцінки

ЦКПХ будуть повністю відповідати за контроль над хворобами в регіоні — рутинно моніторити показники, прогнозувати, виявляти надзвичайні ситуації, спалахи та реагувати на них.

✅✅✅ 15 липня — День гінеколога в Україні

Із 1 липня в Україні запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб

«Пандемія COVID-19 стала викликом для систем епідемічного контролю та громадського здоров’я усього світу. В Україні ж вона також виявила прогалини у швидкій координації та оперативному реагуванні. До того ж медична система не мала значних оновлень за 30 років незалежності та виявилася не повною мірою підготовленою до ефективного реагування на SARS-CoV-2», — зазначив Ігор Кузін, заступник міністра — Головний державний санітарний лікар України.

За його словами, досвід пандемії чітко сформулював потребу у перегляді функцій, відповідальності та взаємодії у сфері контролю за хворобами та біобезпеки.

«Найперше, що ми впроваджуємо, — це перехід від децентралізованої системи до чітко керованої вертикальної структури. Усі 25 регіональних Центрів підпорядковуватимуться МОЗ по вертикалі Головного державного санітарного лікаря. Організаційно-методичне керівництво буде забезпечувати Центр громадського здоров’я МОЗ України. Це має забезпечити швидке реагування на нові виклики, пандемії, а також злагоджену роботу щодо інших викликів у сфері громадського здоров’я», — роз’яснив Ігор Кузін.

ЦКПХ виконуватимуть такі головні функції:

  • забезпечуватимуть епідеміологічний нагляд, санітарне та епідемічне благополуччя населення
  • захищатимуть населення від інфекційних хвороб
  • запобігатимуть неінфекційним захворюванням
  • підтримуватимуть біологічну безпеку та біологічний захист
  • виконуватимуть епідеміологічний нагляд (спостереження), імунопрофілактику
  • вестимуть просвітницьку роботу щодо здорового способу життя та запобігання факторам ризику
  • боротимуться зі стійкістю до протимікробних препаратів
  • реагуватимуть на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани у сфері охорони здоров’я тощо

Побудова мережі ЦКПХ — складова нової системи епідемічного контролю, яку передбачає законопроєкт №4142 «Про систему громадського здоров’я». Документ має на меті створити повноцінну національну епідеміологічну службу.

Нагадаємо, також в Україні стартує проєкт зі створення в кожній області лікарень нового формату, які відповідатимуть найкращим світовим стандартам.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Із 1 липня в Україні запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб
ВИЩА ШКОЛА ГОЛОВНОЇ МЕДСЕСТРИДистанційне навчання для головних та старших медичних сестер
Онлайн-інтенсив про організацію інфекційного контролю, створення і функціонування комісії з інфекційного контролю та роботу за новим законодавством

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді