Регулярні медогляди для українців старше 55 років скоро будуть впроваджені

UA RU
Президент України планує запровадити для літніх людей так звані медичні чекапи — повні обстеження. Особи, старші за 55 років, проходитимуть їх раз на два роки. А деякі категорії — щороку. Про це Володимир Зеленський заявив під час всеукраїнського форуму «Україна 30. Здорова Україна»

Як працює Електронний реєстр листків непрацездатності

85% передчасних смертей в Україні спричинені не інфекційними захворюваннями, а хворобами системи кровообігу та онкозахворюваннями, повідомив Президент. Цю кількість можна знизити, якщо вчасно діагностувати хвороби. У цьому, переконаний Володимир Зеленський, допоможуть регулярні медогляди.

Українці віком 55+ проходитимуть повноцінні медогляди раз на 1—2 роки

✅✅✅Періодичні профілактичні медичні огляди учнів: графік, направлення, список лікарів

«Для осіб, старших за 55 років, будуть запроваджені так звані медичні чекапи — повні обстеження кожні два роки. А для деяких категорій — кожного року. Рання діагностика захворювань дає змогу державі рятувати життя своїх громадян, витрачаючи набагато менше коштів, але найголовніше — маючи набагато більше шансів», — зауважив Президент.

Обов’язкові медогляди — один із пунктів загальнонаціональної програми «Здорова Україна». Вона спрямована на всі вікові категорії та групи населення і має на меті збільшити тривалість життя українців. Володимир Зеленський презентував її в межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Здорова Україна».

Окрім медичних чекапів, програма передбачає також модель здорової школи, яка включає:

  • нову концепцію уроків фізкультури
  • реформу шкільного харчування
  • популяризацію спортивних секцій та гуртків
  • нові онлайн-додатки, якими діти та батьки зможуть користуватися під час занять спортом, тощо

Ще один напрямок програми — профілактика захворювань. Адже понад 60% передчасних смертей в Україні стаються, зокрема, через інфаркти та інсульти, підкреслив Володимир Зеленський. Їх спричиняють чинники, як-от:

  • відсутність фізичної активності
  • паління
  • алкоголь
  • неправильне харчування

Тому, як повідомив Глава держави, третя складова програми передбачає створення «активних парків» і спортивних майданчиків. Зокрема, на спортивних майданчиках міст з’являться стенди-інструкції «Тренуйся тут», на яких за допомогою смартфона можна буде зчитати QR-код, обрати рівень складності та виконати комплекс фізичних вправ за рекомендаціями віртуальних тренерів:

  • олімпійських чемпіонів
  • українських спортсменів
  • зірок телебачення, кіно та музики

Нагадаємо, раніше Віктор Ляшко презентував 7 першочергових напрямків діяльності оновленого МОЗ.

За матеріалами Офіційного інтернет-представництва Президента України

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді