На порушників договорів в межах Програми медичних гарантій НСЗУ заявила в поліцію

UA RU
Заклади охорони здоров’я, які працюють за Програмою медичних гарантій, зобов’язані надавати медичну допомогу згідно з договором. На порушників НСЗУ подала запити до правоохоронців. Про це в інтерв’ю виданню «Цензор.НЕТ» заявив тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

⚡ Які основні нормативно-правові акти визначають діяльність закладу первинки

Згідно з Програмою медичних гарантій, заклади охорони здоров’я мають фінансову самостійність — на що і як витрачати кошти. Але вони також мають зобов’язання за договором з НСЗУ — надати безоплатну медичну послугу пацієнтам, наголосив очільник НСЗУ.

НСЗУ заявила в Нацполіцію та прокуратуру про заклади, які порушують умови договору

Тож якщо пацієнти скаржаться щодо порушення їхнього права на безоплатну медичну допомогу, НСЗУ відповідним чином на це реагує.

«Ми подали вже 55 запитів до Національної поліції та понад 30 до прокуратури. Відкрито низку кримінальних проваджень», — пояснив Андрій Віленський.

Зокрема, за словами очільника НСЗУ, йдеться про випадок, коли працівники Сарненської ЦРЛ не надали медичну допомогу пацієнтці з коронавірусом, і вона померла. У лікарні вимагали гроші за лабораторні обстеження, ліки. А реальний стан здоров’я пацієнтки приховували від її рідних.

У Сумській клінічній лікарні № 5 пацієнтів змушували купувати за власні кошти ліки, які забезпечує держава. За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за порушення прав пацієнтів на безоплатну медичну допомогу.

Також не виконували умови договору заклади Укрзалізниці, розповів Андрій Віленський. Пацієнти та місцеві органи влади скаржилися, що лікарні Укрзалізниці в Києві та Одесі не надають допомогу пацієнтам. Після перевірки НСЗУ виявила, що ці заклади не відповідають вимогам щодо організації надання послуг та переліку обладнання.

«Наприклад, жодна із лікарень Укрзалізниці у Києві не мала справного джерела аварійного електроспоживання. А це ставить під загрозу життя пацієнта, який перебуває в палаті інтенсивної терапії», — підкреслив очільник НСЗУ.

З огляду на виявлені порушення, НСЗУ зупинила оплату медичних послуг закладам Укрзалізниці за березень 2021 року та вимагає повернути майже 60 млн грн. Це кошти, які Укрзалізниця отримала на лікування пацієнтів з моменту підписання договору з НСЗУ — із листопада 2020 року. За фактом цих порушень НАБУ відкрило два кримінальні провадження.

Андрій Віленський пояснив: якщо у пацієнта вимагають гроші за послуги, які оплачує НСЗУ за Програмою медичних гарантій, — це порушення договору. У такому випадку пацієнт або його родичі можуть залишити скаргу та контактний телефон на сайті НСЗУ. Відтак НСЗУ опрацює звернення і вимагатиме поновити пацієнта в його правах.

«Медзаклад, в якому вимагали гроші з пацієнта, ризикує втратити договір з НСЗУ і залишитися без фінансування із Державного бюджету», — підсумував Андрій Віленський.

Нагадаємо, у 2021-му зросла кількість закладів, які уклали договір із НСЗУ.

За матеріалами Цензор.НЕТ

 

НСЗУ заявила в Нацполіцію та прокуратуру про заклади, які порушують умови договору
Анна Леусголовний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
ПОРЯДОК РЕАЛІЗАЦІЇ ПМГ: ✅ Зміни від 29.03.2021 ✅ Терміни, на які звернути увагу ✅ Принципи співпраці з НСЗУ ✅ Важлива роль класифікаторів ✅ Тарифи на пакети медпослуг

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді