Підозра на гемофілію: як діяти лікарю (роз'яснення НСЗУ)

UA RU
17 квітня, у Всесвітній день гемофілії, НСЗУ нагадала маршрут пацієнта з гемофілією та звернула особливу увагу на роль у медичній допомозі лікаря первинки. Про це під час щоденного пресбрифінгу розповів тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Як працювати за договором з НСЗУ у 2021 році

Гемофілія — це орфанне генетичне захворювання, при якому порушується нормальне зсідання крові — коагуляція. Найчастіше хвороба розвивається внаслідок мутації одного з генів, нагадали в НСЗУ.

В НСЗУ розповіли, як діяти лікарю первинки при підозрі в пацієнта на гемофілію

Зазвичай на гемофілію хворіють чоловіки. Жінки виступають як носії дефектного гена. Проте як і у жінок, так і у чоловіків зустрічається хвороба Віллебранда. Це також спадкове захворювання крові, для якого характерні спонтанні кровотечі, як при гемофілії.

«І гемофілія, і хвороба Віллебранда проявляються дуже рано. Як і багато інших захворювань, виявити її може лікар первинної ланки. Адже це лікар, до якого потрібно звертатися у першу чергу при будь-яких змінах чи погіршенні здоров’я», — наголосив Андрій Віленський.

Пацієнти з гемофілією найчастіше скаржаться на значні кровотечі різного походження та синці з ущільненнями всередині. Сімейний лікар, терапевт чи педіатр повинен зібрати інформацію про те, на що хворіли в родині пацієнта і чи були кровотечі. Відтак — може зробити загальний клінічний аналіз крові та дати направлення на коагулограму.

✅✅✅ Аналіз крові на реакцію Васермана: форма № 241/о

Якщо в аналізах лікар побачить порушення, він має направити пацієнта до гематолога. Гематолог проконсультує пацієнта та випише направлення на спеціальні дослідження гемостазу. Цы дослідження допоможуть установити діагноз та різновид гемофілії. Від цього залежатиме лікування пацієнта.

Лікуючим лікарем для пацієнта з гемофілією є гематолог. Він супроводжує пацієнта та коригує терапію. Однак лікар первинки залишається важливим для пацієнта з гемофілією. Зокрема, він має зважати передусім на органи та системи, які найчастіше уражаються.

У 80% у пацієнта з гемофілією страждають суглоби. Тож за потреби сімейний лікар направляє пацієнта до профільних спеціалістів. Наприклад, дає направлення до ортопеда, щоб перевірити суглоби. Якщо хворобу Віллебранда має жінка, її слід також скерувати то до гінеколога.

«Сучасні методи профілактики гемофілії досить ефективні. А пацієнти з цим захворюванням можуть отримати безоплатно повноцінний медичний супровід на всіх етапах життя за Програмою медичних гарантій», — резюмував Андрій Віленський.

Нагадаємо, МОЗ створює всеукраїнський реєстр орфанних пацієнтів.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді