Уніфікований клінічний протокол «Гіперплазія ендометрія»: МОЗ ініціює громадське обговорення

UA RU
Експерти МОЗ розробили уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Гіперплазія ендометрія». Проєкт наказу про його затвердження з’явився на офіційному сайті МОЗ у розділі «Громадське обговорення»

Як працювати за договором з НСЗУ у 2021 році

Головна небезпека гіперплазії ендометрія — часто малосимптомний перебіг, наголошують автори протоколу. Іноді у жінок відсутні аномальні маткові кровотечі і гіперплазія ендометрія діагностується лише при цитологічному дослідженні шийки матки, коли лікар виявляє патологічні залозисті або ендометріальні клітини.

МОЗ висунув на громадське обговорення уніфікований клінічний протокол «Гіперплазія ендометрія»

✅✅✅ План роботи комісії з інфекційного контролю за туберкульозом: зразок

«Через слабко виражений дискомфорт не кожна жінка відразу ж звертається на огляд до лікаря акушера-гінеколога. Це призводить до прогресування захворювання з розвитком серйозних ускладнень — анемії, безпліддя, злоякісних новоутворень тіла матки», — йдеться у вступі до документа.

Пропонований уніфікований клінічний протокол розроблений на основі Клінічної настанови «Гіперплазія ендометрія». Основна мета настанови — створити єдину комплексну та ефективну систему надання медичної допомоги пацієнткам з гіперплазією ендометрія.

Також проєкт наказу передбачає виключити із Нормативів надання медичної допомоги жіночому населенню за спеціальністю «Акушерство і гінекологія» в умовах амбулаторно-поліклінічних лікувальних закладів, затверджених підпунктом 1.13 пункту 1 наказу МОЗ «Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні» від 15.07.2011 № 417, позицію «Залозиста гіперплазія ендометрію. Гіперплазія ендометрію — БДВ — кістозна — залозисто-кістозна поліпоїдна. Аденоматозна гіперплазія ендометрію. Гіперплазія ендометрію, атипова (аденоматозна)».

Нагадаємо, раніше МОЗ представило два уніфіковані клінічні протоколи для лікування передчасно народжених дітей

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді