Лікування передчасно народжених дітей: нові уніфіковані клінічні протоколи

UA RU
На громадське обговорення МОЗ запропонувало два уніфіковані клінічні протоколи вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги недоношеним дітям. Один із них стосується респіраторного дистрес-синдрому, а другий — ентерального харчування

Що варто знати про Програму медгарантій — 2021

У розділі «Громадське обговорення» на офіційному сайті МОЗ опублікувало проєкти наказів:

  • «Про затвердження уніфікованого клінічного протоколу вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Респіраторний дистрес-синдром у передчасно народжених дітей»
  • «Про затвердження уніфікованого клінічного протоколу вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Ентеральне харчування недоношених немовлят»

МОЗ представило два уніфіковані клінічні протоколи для лікування передчасно народжених дітей

Перший протокол, за словами розробників проєкту, розроблений на підставі клінічної настанови «Респіраторний дистрес-синдром у передчасно народжених дітей», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених, насамперед, у клінічній настанові «European Consensus Guidelines on the management of respiratory distress syndrome — 2019 update».

Документ сприятиме створенню єдиної комплексної й ефективної системи надання медичної допомоги новонародженим дітям з розладами дихальної функції.

«Заходи з профілактики, своєчасного виявлення й адекватного лікування цього захворювання дозволять суттєво поліпшити якість медичної допомоги та зменшити відповідні видатки», — йдеться у вступі до протоколу.

Якщо наказ, запропонований на обговорення, набере чинності, утратить чинність Протокол надання допомоги новонародженій дитині з дихальними розладами, затверджений наказом МОЗ від 21.08.2008 № 484.

Уніфікований клінічний протокол вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Ентеральне харчування недоношених немовлят» розроблений на основі однойменної клінічної настанови. У ній, за словами авторів документа, наведено найкращу практику ентерального харчування цієї категорії новонароджених.

Цей протокол представляє сучасні підходи до розуміння та розв’язання проблеми ентерального харчування передчасно народжених дітей. Він включає:

  • можливі коротко- і довгострокові наслідки неадекватного харчування
  • оцінку харчових потреб, що забезпечують недоношеним новонародженим внутрішньоутробні темпи росту
  • практичні аспекти ентерального харчування
  • характеристики спеціальних продуктів харчування.

«Адекватне харчування недоношених немовлят (термін гестації

Нагадаємо, раніше НСЗУ пояснила, як надавати допомогу при пологах у 2021 році за Програмою медичних гарантій.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді