Як надавати допомогу при пологах за договором з НСЗУ в 2021 році

Читайте, що передбачає Програма медгарантій — 2021 за напрямом медичної допомоги при пологах

ТЕСТ: Програма держгарантій 2021

Як надавати допомогу при пологах за договором з НСЗУ в 2021 році

У січні цього року в Україні безплатну допомогу при пологах отримали понад 29 тис. пацієнток. НСЗУ уклала договори з майже 400 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах та виплатила їм на сьогодні понад 1 млрд763 млн грн за надання допомоги пацієнткам. З них — понад 236 млн у 2021 році.

У 2021 році найбільше коштів отримали:

Київський пологовий будинок № 5

4,7 млн грн

Перинатальний центр Києва

4,5 млн грн

Львівський клінічний пологовий будинок № 1

3,4 млн грн


✅✅✅ План перевірки пожежної безпеки закладів охорони здоров’я на 2021 рік

Платні та безплатні послуги

У безплатний пакет допомоги при пологах входить:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого
  • медична допомога при фізіологічних пологах, яку надає чергова акушерська бригада й медична допомога при ускладнених пологах та кесаревому розтині
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральна анестезія
  • стабілізація стану дитини після народження тощо

Українки мають право вибрати пологовий будинок, в якому народжувати. Місце проживання чи прописки не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно.

NB! Перебування в палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги з покращеного сервісу належать до категорії платних послуг. Оплату заклад має приймати у вигляді офіційних платежів за тарифами, які затвердив орган місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я.

Медичний висновок про народження дитини

Батькам немовляти видають медичний висновок про народження дитини. Це електронний документ, який містить перелік відомостей про малюка та підтверджує його народження. Медичний висновок формує лікар у пологовому будинку. Цей документ замінив паперову довідку форми № 103/о. На сьогодні медичний висновок про народження видають у 382 закладах охорони здоров’я. Усього в ЕСОЗ створено понад 88 тис. медвисновків. Медичний висновок про народження дає змогу батькам користуватися сервісом єМалятко та отримувати лише за однією заявою до дев’яти послуг від різних органів влади онлайн.

Тариф

Із 1 квітня 2021 року медична допомога при пологах залишиться пріоритетним напрямом. На цей напрям у бюджеті ПМГ — 2021 передбачено майже 3 млрд грн.

Тариф становитиме понад 10 тис. грн. Саме стільки заплатить НСЗУ медичному закладу за кожні пологи.

Якщо лікарня в змозі надавати комплексну допомогу матері та дитині, то тариф — майже 11 тис. грн. Ідеться про заклади, які одночасно укладуть контракт з НСЗУ за двома пріоритетними пакетами медичних послуг:

Новий пакет послуг

З 1 квітня для НСЗУ запроваджує окремий пакет послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». За цим пакетом медзаклади забезпечуватимуть:

  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій
  • організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно до групи ризику)
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами
  • профілактику ускладнень вагітності та післяпологового періоду тощо

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді