Програма медичних гарантій у 2021 році: що планує НСЗУ

На Програму медичних гарантій у 2021 році НСЗУ потрібно 240 млрд грн та додатково 67 млрд грн — для надання допомоги хворим на COVID-19

На що витрачати й кому звітувати про кошти від НСЗУ

Один із ключових акцентів у Програмі медичних гарантій на 2021 рік — наближення медичної допомоги до пацієнта. Зокрема, через розвиток амбулаторного рівня надання допомоги.

У наданні допомоги пацієнтам з туберкульозом НСЗУ пропонує наступного року запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги. Після того як пацієнт, що лікується в лікарні, перестає виділяти бактерію туберкульозу, він матиме змогу продовжити лікування під наглядом свого сімейного лікаря. Тариф, який НСЗУ пропонує для оплати амбулаторного ведення пацієнта з туберкульозом, становить 1750 грн на місяць.

У психіатричній допомозі НСЗУ планує запровадити додаткові послуги для амбулаторного лікування пацієнтів з психічними захворюваннями. Зокрема, це «Мобільна психіатрична допомога», яку надаватимуть пацієнтам удома.

Програма медичних гарантій у 2021 році: що планує НСЗУ

Ще одна пропозиція НСЗУ — розширити програму реімбурсації «Доступні ліки». З наступного року включити до неї ліки для пацієнтів, що перенесли інфаркт або інсульт, а також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки. Зокрема, для лікування таких захворювань, як-от шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Необхідний бюджет для такого розширення програми становить 878 млн грн.

Що стосується допомоги за пріоритетними станами, НСЗУ пропонує впливати на якість медичної допомоги через правильність вибору закладу, до якого госпіталізують пацієнта з підозрою на інфаркт або інсульт. Зокрема, ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на ці пріоритетні послуги.

Тарифи на лікування інфаркту та інсульту НСЗУ пропонує підвищити до 47 тис. грн і 39 тис. грн відповідно. Підвищення відбудеться за рахунок як зростання тарифу загалом, так і за рахунок передачі частини коштів із централізованих закупівель до тарифів на медичні послуги. Відтак заклади зможуть самостійно закуповувати медикаменти й забезпечувати весь комплекс надання допомоги. Водночас закупівля стентів залишиться функцією централізованих закупівель.

Також НСЗУ пропонує збільшити тариф для діагностики онкологічних захворювань та проведення хіміотерапевтичного лікування з 18 тис. до 59 тис. грн, а для проведення променевої терапії — з 30 тис. до 101 тис. грн. НСЗУ планує запровадити новий пакет медичних послуг для лікування онкогематологічних захворювань. Додатково до збільшених тарифів заклади отримуватимуть ліки та медичні вироби, які держава закуповуватиме централізовано.

За умови, що бюджет Програми медичних гарантій — 2021 буде збільшено до 240 млрд грн, НСЗУ планує підвищити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги з 8 тис. до 25 тис. грн, а на надання мобільної паліативної допомоги — з 10 тис. до 23 тис. грн.

У 2021 році НСЗУ пропонує також збільшити базову ставку для оплати стаціонарної допомоги з 4,5 тис. до 12 тис. грн. До цієї базової ставки, як у 2020 році, застосовуватимуться підвищувальні та понижувальні коригувальні коефіцієнти, які відображатимуть складність лікування.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді