Відновлено співпрацю з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра ПАВЛЕНКО повідомила, що за результатами візиту делегації Міністерства охорони здоров'я України 22-23 липня 2015 року до Лісабону (Португалія) відновлено співпрацю з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра ПАВЛЕНКО повідомила, що за результатами візиту делегації Міністерства охорони здоров'я України 22-23 липня 2015 року до Лісабону (Португалія) відновлено співпрацю з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності (далі — ЄМЦННЗ). Наступним кроком у налагодженні взаємодії між Міністерством охорони здоров'я України та ЄМЦННЗ стане ратифікація в Україні Меморандуму про взаєморозуміння.

За словами Першого заступника Міністра охорони здоров'я, Меморандум про порозуміння та співпрацю був підписаний декілька років тому, але не ратифікований Україною, наступним кроком має стати його ратифікація, що призведе до синхронізації політики Міністерства охорони здоров'я України із європейською щодо доступності ліків, які містять наркотичні речовини. Але, відповідно, і до посилення контролю та регуляцій. Також в порядку денному для України є поліпшення законодавства щодо протидії незаконному обігу наркотиків та наркотичних речовин.

Досягнено домовленості про методичну допомогу Європи з профільного законодавства, а також про навчання українських спеціалістів в європейських країнах. Усі заходи — в рамках виконання плану дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС та відповідно до Стратегії 2020.

Міністерством охорони здоров'я України вже здійснено ряд заходів, спрямованих на покращення моніторингової функції щодо наркоситуації в Україні. Державну установа «Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків МОЗ України» переформували через недостатньо послідовний аналіз стану наркоситуації в Україні. Звіти до Європейського моніторингового центру подавались не систематично, не надавались пропозиції керівництву держави стосовно покращення наркотичної ситуації. Створено Державну установу «Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України», який є правонаступником Державної установи «Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків МОЗ України», але на відміну від попередника, має структуру, функції та завдання, спрямовані на моніторинг наркотичної і алкогольної ситуації в країні та розробляє дієвий механізм впливу на ситуацію.

В 2014 році, в рамках виконання заходів з лібералізації безвізового режиму з ЄС здійснено оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442. Відповідно до неї, у даний час Міністерством охорони здоров’я здійснюються заходи спрямовані на реорганізацію Державної служби України з лікарських засобів та Державної служби з контролю за наркотиками, результатом якої до кінця 2015 року планується утворення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Міністерство охорони здоров'я України визначено головним органом у системі центральних органів виконавчої влади щодо формування державної наркополітики.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді