НСЗУ назвала нові вимоги до стаціонарної допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік лікування інсульту залишиться пріоритетним напрямком. Однак НСЗУ пропонує підвищити вимоги до закладів, які надають такий вид медичної допомоги. Про це під час щоденного брифінгу повідомила представниця прес-служби НСЗУ Лілія Гудзь

⭐ Даруємо журнал ⏩

Інсульт посідає друге місце серед основних причин смертності в Україні і є провідною причиною інвалідності. Щороку у нашій країні трапляється понад 120 тисяч випадків інсульту, нагадали в НСЗУ.

НСЗУ назвала нові вимоги до стаціонарної допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом

✅✅✅ Всесвітній день хворого: як поліпшити піклування про пацієнтів

Допомога при гострому мозковому інсульті — один із пріоритетних напрямів у Програмі медичних гарантій. Під час контрактування закладів охорони здоров’я НСЗУ висувала до них підвищені вимоги. Зокрема, заклади мали забезпечити:

  • сучасне обладнання
  • медичний персонал потрібної кваліфікації
  • роботу закладу в цілодобовому режимі

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік лікування інсульту залишиться пріоритетним напрямком. До нових вимог пропонують включити:

  • забезпечення приймального відділення місцем для тромболізису, де проводитимуть —
    • безперервну пульсоксиметрію
    • контроль артеріального тиску в автоматичному режимі
    • ЕКГ
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування
  • обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур тощо

Нині в Україні 191 заклад охорони здоров’я має договори з НСЗУ на стаціонарне лікування інсульту. Вони отримують фінансування за підвищеним тарифом і уклали з НСЗУ договорів на загальну суму понад 1,54 млрд грн.

Бригада «швидкої» має дотримуватися маршруту, затвердженого в регіоні, і доставляти пацієнта із симптомами інсульту в заклад, який уклав договір з НСЗУ за цим пакетом медичних послуг. У такому разі Центр екстреної медичної допомоги отримуватиме підвищувальний коефіцієнт від НСЗУ на рівні 5% доплат.

Нагадаємо, раніше НСЗУ заявляла, що із закладами, які не забезпечать доступ для осіб з інвалідністю, укладати договори не буде.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді