Які електронні медичні сервіси запрацюють у 2021 році

Навіщо всю медичну інформацію пацієнта вносити в ЕСОЗ? Як розвиватиметься ЕСОЗ в наступному році?

Зміни в медичному законодавстві за листопад

За минулий тиждень маємо дві великі цифри в електронній системі охорони здоров'я:

  • внесено 100-мільйонний електронний медичний запис
  • оформлено електронну медичну картку для 13 млн пацієнтів

Переваги ЕСОЗ

Це означає, що вся медична інформація щодо хронічних, інфекційних та неінфекційних хвороб пацієнта, зроблених консультацій, обстежень, перенесених операцій, проведеної діагностики зберігається в єдиному місці і її не можна втратити. За потреби лікар швидко отримає необхідні відомості. Це може врятувати людині життя.

Наприклад, усі лікарі, які є в ЕСОЗ, мають доступ до patients summary — анкети пацієнта. Там міститься базова інформація про пацієнта, що знадобитися медикам у невідкладних випадках. Приміром, коли людина потрапила в ДТП і потрібне переливання крові.

✅✅✅ Як забезпечити інклюзивність закладу: нові будівельні норми

Які електронні медичні сервіси запрацюють у 2021 році

Відкрита статистика ведення електронних медичних записів в ЕСОЗ дає змогу власникам і керівникам закладів охорони здоров’я бачити реальну картину щодо попиту на відповідних лікарів та обстеження.

Найбільшу кількість електронних медзаписів на рівні первинки створили в Хмельницькому ЦПМСД № 2. А саме — понад 725 тис. записів. А лідером серед закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, став КДЦ Святошинського району м. Київ. Тут лікарі створили понад 657 тис. електронних медичних записів.

До електронних медичних записів належать зокрема й електронні направлення. На сьогодні лікарі виписали понад 17 млн е-направлень для 5,8 млн пацієнтів. Понад 8 млн е-направлень уже виконано. Найбільшу кількість пацієнтів за е-направленням прийняли лікарі КДЦ Деснянського району м. Київ. А саме — майже 55 тис. пацієнтів.

Найвищий відсоток направлень — на консультацію до вузького спеціаліста. Найчастіше пацієнти звертались за електронним направленням до таких лікарів:

  • невролог — 442 тисячі пацієнтів
  • офтальмолог — майже 380 тисяч пацієнтів
  • ЛОР — 372 тисячі пацієнтів
  • хірург — 316 тисяч пацієнтів

Обстеження, на які пацієнти звертались найчастіше за е-направленням, — у Таблиці.

ПослугаКількість пацієнтів,
які отримали е-направлення
Кількість пацієнтів,
які скористалися е-направленням
Рентгенографія грудної клітинипонад 1 млн484 тис.
УЗД черевної порожнини219 тис.110 тис.

Плани на 2021 рік

НСЗУ продовжує розвиток ЕСОЗ. У 2021 році заплановано старт нових сервісів та функціоналу. А саме:

Електронний лікарнянийсервіс дасть змогу позбутися паперової марудної роботи з оформлення листка непрацездатності як для пацієнта, так і для лікаря з роботодавцем
План лікуваннямодуль допоможе лікарю зробити всі необхідні призначення та полегшить контроль за виконанням цих призначень
Електронний кабінет пацієнта

сервіс дасть змогу пацієнту:

  • бачити власну електронну медичну картку
  • подавати декларації онлайн
  • надавати доступ до власних даних
Модуль чутливих даних

забезпечить ведення електронних медичних записів про особливо чутливі нозології, як-от ВІЛ/СНІД і розлади психіки. Реалізація цього модуля відбувається за участі проєктів CDC та фонду «100% життя»

Нові модулі програми реімбурсації

цей функціонал НСЗУ запустить у разі розширення програми «Доступні ліки». Препарати інсуліну та нецукрового діабету, а також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки пацієнти зможуть отримувати за е-рецептом

Окрім того, НСЗУ продовжуватиме вдосконалювати й розширювати функціонал верифікації даних, безпеки та надійності даних. На реалізацію цього функціоналу НСЗУ отримала два спеціальні гранти від проєкту ТАРАS.

Фінансова безпека ЕСОЗ гарантована і на рівні держави. У проєкті Держбюджету на наступний рік закладено близько 160 млн грн на розвиток і підтримку роботи ЕСОЗ. Це дасть змогу отримати максимально незалежну та стійку систему, а отже — мати надійні дані для прийняття важливих державних рішень у сфері охорони здоров’я.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді