МОЗ пропонує змінити порядок вибору сімейного лікаря

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт наказу МОЗ «Про затвердження Змін до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу»

Як організувати роботу КІК на первинці та в поліклініках

Ідеться про адаптацію чинного порядку про вибір лікаря ПМД, затвердженого наказом МОЗ від 19.03.2018 № 503, до умов карантину, пов’язаного із запобіганням поширенню COVID-19. Окрім того, необхідність змін чинних норм, які регламентують порядок самостійного подання пацієнтом декларації через ЕСОЗ, зумовлена розвитком державних цифрових сервісів та виявленням додаткових технічних можливостей після запуску інтегрованої системи електронної ідентифікації.

✅✅✅ Як спланувати маршрут пацієнта без декларації: алгоритм НСЗУ

МОЗ пропонує змінити порядок вибору сімейного лікаря

Пропозиції МОЗ

1. Змінити спосіб ідентифікації під час самостійного подання декларації через ЕСОЗ.

Згідно з чинним Порядком № 503, якщо пацієнт чи його законний представник подає декларацію самостійно через ЕСОЗ, він має накласти на неї електронний підпис автора або підпис, прирівняний до власноручного підпису відповідно до закону.

МОЗ пропонує забезпечити можливість електронної ідентифікації та автентифікації пацієнта з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації або кваліфікованого електронного підпису.

Як і нині, в такому випадку надавачі ПМД не мають права вимагати в пацієнтів (їхніх законних представників) подання декларації в паперовій формі.

2. Ввести тимчасову можливість задекларуватися дистанційно через звернення до уповноваженої особи надавача ПМД.

Ідеться про право пацієнта чи його законного представника подати декларацію шляхом звернення до уповноваженої особи надавача ПМД через засоби телекомунікаційного зв’язку (дистанційно) без необхідності відвідування надавача ПМД.

У такому разі пацієнт (його законний представник):

  • надсилає фотокопії документів, що зазначені в підпункті 2 пункту 3 розділу ІІІ Порядку № 503, уповноваженій особі надавача ПМД засобами телекомунікаційного зв’язку
  • зобов’язується підписати декларацію в паперовій формі, коли відвідає надавача ПМД (під час першого візиту до лікаря)
  • обирає зручний для себе спосіб передати інформацію та документи уповноваженій особі ПМД, узгодивши його з нею

Ця опція діятиме протягом карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню COVID-19, і 30 днів після його відміни. Таке дистанційне декларування дає можливість не відвідувати ЗОЗ під час обмежувальних карантинних заходів пацієнтам, які бажають обрати лікаря, але не мають технічних можливостей подати декларацію через ЕСОЗ.

Окрім того, проєкт передбачає можливість розірвати декларацію із сімейним лікарем через подання заяви у довільній формі в ЕСОЗ.

МОЗ опублікувало Проєкт 24 листопада. Пропозиції можна надсилати протягом 15 днів після його оприлюднення.

За матеріалами МОЗ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді