Що зміниться в лікуванні туберкульозу наступного року

Медзаклади, які лікують пацієнтів з туберкульозом, у квітні почали працювати за договором з НСЗУ. Тариф, встановлений за лікування пацієнтів із туберкульозом, покриває як стаціонарний, так і амбулаторний етап лікування

Зміни в медичному законодавстві за жовтень

За нової системи в медичних закладів зникає мотивація утримувати пацієнта у стаціонарі без медичних показів, адже зайняте ліжко більше не оплачується. Тривала ж госпіталізація призводила до надмірних витрат на лікування пацієнтів, а також до їхнього повторного інфікування в стаціонарі.

Програма медичних гарантій спрямована на те, щоб пацієнт із туберкульозом отримав сучасне й ефективне лікування. Окрім того, ідеться про ще один важливий аспект — дестигматизацію пацієнтів.

Що зміниться в лікуванні туберкульозу наступного року

З квітня цього року заклади почали звітувати в ЕСОЗ про всіх пацієнтів і допомогу, яку вони їм надали. За пів року дії Програми медгарантій ці дані показують:

  • щомісяця збільшується кількість пацієнтів, які лікуються амбулаторно, тобто вдома
  • кількість людей, яких госпіталізують, не зростає

Це означає, що на стаціонарному лікуванні перебувають тільки ті пацієнти, які виділяють мікобактерію туберкульозу. Як тільки мікобактерія туберкульозу перестає виділятися, і це підтверджено лабораторно, людина може продовжити лікування в амбулаторних умовах. Це захищає пацієнтів від повторного інфікування в стаціонарі та більш тяжкої мультирезистентної форми туберкульозу.

Дані ЕСОЗ про пацієнтів із туберкульозом, які перебувають на лікуванні

ЛікуванняКількість пацієнтів, які перебувають на лікуванні
у травніу вересні
Амбулаторне32489680
Стаціонарне669836

Інфекційний контроль: як працювати за новими вимогами

Мультирезистентна форма туберкульозу потребує більш інтенсивного використання ресурсів під час лікування. І це враховано у Програмі медгарантій. Із 1 вересня тариф на лікування мультирезистентного туберкульозу за ініціативи НСЗУ збільшили на 40%.

Нині в Україні 48 медичних закладів лікують пацієнтів із туберкульозом за Програмою медгарантій. З квітня НСЗУ виплатила їм понад 670 млн грн.

Пацієнт із туберкульозом у межах Програми медгарантій отримує безоплатно:

У Програмі медгарантій на 2021 рік НСЗУ пропонує:

  • наблизити медичну допомогу до пацієнта і стимулюватиме розвиток амбулаторної допомоги пацієнтам з туберкульозом, впровадивши новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги
  • збільшити тариф на медичні послуги з лікування туберкульозу до 63 тис. грн на рік за умови, що в бюджеті на Програму медгарантій виділять 225 млрд грн.

За матеріалами НСЗУ

Що зміниться в лікуванні туберкульозу наступного року
Світлана Доанпрофесор кафедри громадського здоров’я, проректор з післядипломної освіти ПВНЗ «Київський медичний університет»
У медзаклад звернувся чоловік із підозрою на туберкульоз. Рентгенографія підтвердила побоювання. Тепер лікар має повідомити про цей випадок головного санітарного лікаря. Про це йдеться в Законі України «Про протидію захворюванню на туберкульоз». Як бути, якщо головного санітарного лікаря вже років п’ять як немає, а про форму повідомлення в Законі ні слова

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді