В Україні запровадять нові тести на антиген до COVID-19

Українські лабораторії виявлятимуть антиген до коронавірусної хвороби COVID-19 новими тест-системами. Про це повідомив в. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін

SARS-CoV-2: Карта контролю для керівника

Тест-системи української компанії «Діапроф-Мед» проходять фінальний етап дослідження — валідацію. Проміжні результати показали ефективність тест-систем у боротьбі з COVID-19. Остаточні результати дослідження будуть відомі за кілька днів.

✅ ✅ ✅ ІФА-тести на COVID-19: кому і для чого робити

В Україні запровадять нові тести на антиген до COVID-19

✅ ✅ ✅ Хочете висловитись щодо цього? Поділіться думкою під постом на сторінці "Медична справа" у Facebook!

«Нові тест-системи проходять повноцінний експеримент. Тестується кілька варіантів опцій і перевіряється суто лабораторна процедура — що треба робити лікарю-лаборанту, щоб отримати валідний результат.

Експеримент ще не завершено, але ми вже знаємо, що чутливість і специфічність нових тест-систем не гірша, ніж комерційні аналоги. Дуже добре, що наші українські фахівці змогли розробити щось подібне.

Однак, експеримент триває. Думаю, що його результати будуть відомі у п’ятницю, або у понеділок-вівторок наступного тижня», — анонсував Кузін.

За допомогою нових тест-систем можна буде тестувати велику кількість людей за короткий проміжок часу. Це, за словами Ігоря Кузіна, пришвидшить видачу результатів та розвантажить лабораторії, які зараз роблять ПЛР-тести.

Ці тест-системи мають високу чутливість і не потребують складного лабораторного обладнання. Вони дають змогу виявити вірус SARS-CoV-2 на доволі ранніх етапах, зокрема в осіб, які переносять хворобу безсимптомно, запевнив фахівець.

▼▼▼ Скачайте зразок в журналі «Довідник головної медичної сестри »

«Якщо тест ПЛР починає спрацьовувати, умовно, на сьомий—восьмий день після моменту інфікування, або на третій—четвертий день після появи симптомів, то тести на виявлення антигену можуть спрацьовувати на третій — максимум четвертий день після моменту інфікування. Тобто нові тести зможуть на більш ранніх етапах давати відповідь щодо можливого зараження осіб, які контактували з хворими», — додав Кузін.

Про цільову аудиторію нових тест-систем говорити зарано, каже експерт. Однак найімовірніше, що їх використовуватимуть для діагностики тих, хто контактував із хворими на коронавірус.

«Ці тести, скоріше за все, зможуть бути використані під час розслідування локальних спалахів, або постійних скринінгових досліджень тих же силових структур. Їх робитимуть також під час планової госпіталізації пацієнтів без ознак ТГРС або інших ГРВІ.

Тож чекаємо на фінальні дані щодо експерименту. Коли ми їх отримаємо, то детальніше розпишемо із розробником, з експертами-вірусологами цільову аудиторію нових тест-систем. Щоб не було зловживань, і щоб було адекватне трактування їх результатів”, — підсумував Кузін.

За матеріалами УНН

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді