Як зростає заробітна плата медпрацівників

НСЗУ проаналізувала, як змінилася оплата праці медичних працівників у 2020 році та які чинники вплинули на це

Чим керуватися: колдоговором чи Умовами оплати праці?

Оплата праці медпрацівників, які надають первинну медичну допомогу

Найбільш помітні зміни в оплаті праці медиків відбулись на первинній ланці меддопомоги. Первинка перейшла на нову систему фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» з липня 2018 року. Заклади отримали більше фінансування, відповідно змогли підвищити зарплати медичним працівникам. У середньому вони зросли вдвічі-втричі.

Як зростає заробітна плата медпрацівників

У першому кварталі 2020 року за даними, які надали медичні заклади, середні витрати на оплату праці медпрацівників первинки становили:

  • лікаря — 14 500 грн
  • середнього медперсоналу — 7804 грн
  • молодшого медперсоналу — 4449 грн

Проте маємо приклади медзакладів, у яких середньомісячні витрати на оплату праці лікаря сягають 20—28 тис. грн.

Наприклад, у Центрі первинної медичної допомоги Любомльської району на Волині середньомісячні витрати на оплату праці лікаря становлять 28,5 тис. грн. У Центрі первинної медичної допомоги № 1 Солом'янського району м. Києва — 27 тис. грн.

Водночас середньомісячні витрати на оплату праці керівника медзакладу в першому кварталі 2020 року становили 23 070 грн. Тобто керівники медзакладу отримують у середньому в 1,6 раза більше, ніж лікарі.

А в окремих медичних закладах середньомісячні витрати на оплату праці керівництва більші у 6—8 разів, ніж на оплату праці лікарів. Зокрема, такі заклади є у Волинській, Черкаській, Полтавській, Закарпатській областях. Так, у закладі на Черкащині середньомісячна оплата праці керівника становить 58 767 грн, лікаря — 7586 грн, тобто у 8 разів менше.

Радимо медичним працівники звертати на це увагу під час укладання колективного договору.

Наступного року НСЗУ вважає за доцільне збільшити розмір капітаційної ставки на первинці на 18,3%, адже фактично її величина не змінювалася з 2018 року. Це дасть закладу більше можливостей для розвитку та надання якісної допомоги пацієнтам, а також допоможе підвищити зарплату медикам.

Оплата праці медпрацівників, які надають спеціалізовану медичну допомогу

Медзаклади, які надають спеціалізовану допомогу, перейшли на нову систему фінансування з 1 квітня поточного року, тобто працюють за нею лише 5 місяців. І НСЗУ поки що не має повних даних щодо зарплат медиків у цих закладах. Проте вже можна назвати успішні приклади.

Так, у Чернівецькому обласному кардіологічному центрі порівняно з аналогічним періодом минулого року фінансування зросло на 8 млн грн. Завдяки цьому заробітна плата працівників збільшилась на 32%.

З 1 вересня будуть підвищені зарплати медикам, що працюють у закладах спеціалізованої та екстреної медичної допомоги. Відповідне рішення ухвалив уряд.

НСЗУ готова укладати додаткові договори з медзакладами на збільшення видатків на оплату праці медиків після того, як будуть унесені необхідні технічні зміни у нормативно-правові акти. Зокрема, до Порядку використання коштів.

✅✅✅ Як нараховувати й виплачувати доплати медпрацівникам до кінця грудня

Уряд передбачив на збільшення зарплат медиків 5,9 млрд грн (табл. 1).

Таблиця 1

Працівники

Розмір підвищення

Лікарі

70% від посадового окладу, розрахованого за найвищим 14-м тарифікаційним розрядом ЄТС

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей

50% мінімальної заробітної плати

Молодші медичні сестри

25% мінімальної заробітної плати

Доплати за лікування пацієнтів з COVID-19

Тариф за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього включає доплати медикам, які безпосередньо працюють із такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність керівник закладу, тому ситуація з доплатами в різних закладах відрізняється.

Наприклад, видатки на оплату праці працівників 25 центрів екстреної медичної допомоги в липні наведені в Таблиці 2.

Таблиця 2

Види виплат

Сума, млн грн

Заробітна плата медпрацівників

123, 88

Надбавки за роботу з пацієнтами з COVID-19

72,88

Тобто середній розмір надбавки до зарплат медикам ЕМД за липень становить 60%. Але в різних регіонах ситуація різна. Приміром, у центрі ЕМД Харківської області надбавки за липень сягли 300%, у Полтавській області — 379%, на Луганщині — 243%, на Чернігівщині — 239%.

Щодо медзакладів, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, то, наприклад, у Шосткинській ЦРЛ Сумської області видатки на оплату праці лікарів закладу в липні становили 203,8 тис. грн, з них 128 тис. грн — доплати за лікування пацієнтів з COVID-19. У лікарні працює 7 лікарів, середня зарплата лікаря в липні склала 29 тис. грн.

НСЗУ наголошує, що оплачує всім закладам у повному обсязі і вчасно кошти за лікування пацієнтів з підозрою або із захворюванням на COVID-19. А за безпосереднє здійснення цих доплат лікарям і медпрацівникам закладу несе відповідальність керівник закладу. Саме керівництво ЗОЗ має подбати про те, щоб медперсонал отримував доплати за роботу в умовах підвищеного ризику.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
36959

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді