Підозра на COVID-19: як діяти пацієнтам і медикам

У разі лихоманки, кашлю, задишки, утруднененого дихання особа має зателефонувати до свого сімейного лікаря

Безпечна дезінфекція та утилізація разових медвиробів

Звернення до сімейного лікаря

За необхідності лікар спрямує до пацієнта мобільну бригаду для взяття аналізів на COVID-19.

NB! Пацієнт не має самотужки шукати, де пройти тестування, та самостійно йти до лабораторії. Мобільна бригада зобов’язана приїхати до нього додому.

Пацієнт не має сімейного лікаря

Якщо пацієнт не має свого лікаря або лікар відмовив у виклику мобільної бригади, попри наявність симптомів, хворий може зателефонувати на «гарячу лінію» з питань ковід. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії».

Результати тестування повідомляє пацієнту його сімейному лікарю. Якщо перебіг захворювання легкий, лікар надає рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо важкий — рекомендує звернутись до лікарні.

NB! Особи, які контактували з хворим, також мають пройти тестування на COVID-19.

Підозра на COVID-19: як діяти пацієнту й медикам

Виклик швидкої за критичного стану

Якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура), слід зателефонувати до швидкої. Бригада ЕМД оцінить стан здоров’я на місці виклику та за необхідності привезе до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусом.

Якщо за висновком бригади ЕМД хворий не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці, рекомендації стосовно самоізоляції та направлять до хворого мобільну бригаду.

Госпіталізація

Якщо пацієнта госпіталізували, безплатно йому мають надавати медичну допомогу відповідно до пакета послуг з лікування пацієнтів із COVID-19. До цього пакета входять:

  • тестування на COVID-19
  • лабораторні та інструментальні дослідження
  • меддопомога відповідно до галузевих стандартів
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідністю
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби
  • консультації лікарів інших спеціальностей

Усі ліки, які передбачає протокол лікування COVID-19, затверджений наказом МОЗ від 02.04.2020 № 762, включено до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів.

✎ Нагадаємо, що тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють з такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар.

За матеріалами НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6770

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
23069

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді