Як надавати медичну допомогу при пологах за договором з НСЗУ

UA RU
Розкажемо, скільки закладів надають меддопомогу при пологах за Програмою медгарантій та які послуги для пацієнтів безплатні

На що витрачати й кому звітувати про кошти від НСЗУ

Щороку в Україні народжують понад 300 тисяч жінок і важливо, щоб кожна з них, а також новонароджені, отримували кваліфіковану та якісну медичну допомогу.

Майже 400 медзакладів законтрактувала НСЗУ на надання медичної допомоги при пологах, 70 із них — спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри. За надання допомоги пацієнткам у квітні—травні НСЗУ виплатила цим закладам 307 млн грн. За два місяці допомогу при пологах у цих медзакладах отримали 38 600 пацієнток.

Як надавати медичну допомогу при пологах за договором з НСЗУ

У безплатний пакет допомоги при пологах входять:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей за потреби)
  • медична допомога при пологах черговою акушерською бригадою (як фізіологічні пологи, так і кесарський розтин)
  • медична допомога при ускладнених пологах
  • стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби)
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень

NB! Ці послуги для пацієнтки та новонародженого є безплатними. Жодних офіційних чи неофіційних доплат за них ніхто не має права вимагати. Весь комплекс зазначених послуг оплачує медзакладу держава.

Щоб отримати безплатно допомогу при пологах пацієнтці потрібно приїхати до пологового будинку чи медзакладу, який надає допомогу при пологах, або викликати «швидку» за номером 103.

Пологи з черговою акушерською бригадою є безплатними. Якщо ж пацієнтка хоче народжувати у конкретного лікаря, за це заклад може встановити додаткову плату.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді