МОЗ змінило вимоги до оснащення всієї системи екстреної медичної допомоги

МОЗ видало два накази, якими оновило табелі оснащення системи ЕМД

Як укладати контракти з керівниками ЗОЗ

Це накази:

NB! Табель матеріально-технічного оснащення визначає, яке обладнання та які ліки мають бути на етапах надання пацієнту екстреної медичної допомоги.

Оновлені вимоги до:

  • відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги у багатопрофільних лікарнях інтенсивного лікування
  • оснащення оперативно-диспетчерських служб, зокрема робочого місця диспетчера
  • пункту постійного базування бригад
  • оснащення бригад ЕМД (що має бути в автомобілі для транспортування, дихальної підтримки, обладнання для моніторингу стану пацієнта та його реанімації, засоби для комунікації тощо)
  • списку лікарських засобів (має включати тільки доказові препарати для порятунку життя пацієнта або стабілізації стану)
  • навчально-тренувального відділу (мають бути манекени, тренажери та витратні матеріали для відпрацювання навичок)

МОЗ змінило вимоги до оснащення всієї системи екстреної медичної допомоги

Нагадаємо, що рік тому КМУ ухвалив Концепцію розвитку екстреної медичної допомоги. Трансформація ЕМД дасть змогу принципово покращити якість і доступність ЕМД, щоб у критичній ситуації кожен українець оперативно отримував необхідні послуги.

У кінці січня 2020 року КМУ затвердив План заходів щодо реалізації Концепції. Він розроблений і прийнятий для того, щоб усі учасники системи ЕМД розуміли, як саме розвиватиметься сфера. План заходів складається з понад трьох десятків нормативних актів, які має розробити МОЗ й ухвалити або своїми наказами, або спільно з КМУ та ВРУ.

У 2025 році склад усіх бригад ЕМД відповідатиме єдиному стандарту. До цього часу всі фельдшери з медицини невідкладних станів і медичні сестри, які нині працюють у бригадах ЕМД, мають пройти перенавчання й отримати кваліфікацію «парамедик», а водії — «екстрений медичний технік».

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді