Проєкт сприяння розширенню можливостей медичних сестер «Міцніші разом» та міжнародна медична конференція

UA RU
Олександра Палагіцька, автор журналу «Довідник головної медичної сестри», розказала про проєкт, що розширює можливості медсестер. Вона закликала колег взяти участь у медсестринській конференції, що відбудеться 24 лютого

⭐ Даруємо журнал ⏩

Вітаю усіх медичних сестер!

Ви, мабуть, і не здогадуєтеся, але про українських медичних сестер більше хочуть дізнатися в Європі. Підтримує це Європейська комісія.

У Брюсселі хочуть знати: сфери обов’язків українських медичних сестер, рівень інтегрованої допомоги медсестер у педіатрії. Також їх цікавить:

  • в яких умовах працюють наші медичні сестри
  • чи мають вони можливість безперервного професійного розвитку
  • як оплачують їхню працю

Наша держава розташована в центрі Європи, і у багатьох сусідніх і не зовсім країнах працюють наші медики. Вони добре себе там зарекомендували. Тому Єврокомісія хоче поліпшити якість надання медичної допомоги у країнах Східного партнерства. Для цього необхідно вивчити історію розвитку медсестринства в Україні, зокрема історичні передумови, ресурси і політичну ситуацію в нашій країні.

Проєкт сприяння розширенню можливостей медичних сестер «Міцніші разом» та міжнародна медична конференція

✅✅✅ Чи має право медсестра надати допомогу дитині без згоди батьків і лікаря

Дослідження Єврокомісії

Дослідження має назву NEST (Nurse Empowerment Stronger Together), що українською означає «Разом міцніші для підсилення медсестринства». Його проводили у трьох країнах Східного партнерства: Україні, Грузії та Вірменії. Чому саме у цих країнах? Тому що подібні дослідження вже були у європейських країнах на захід від України. Тепер час з’ясувати чинники, які впливають на розвиток медсестринської галузі на сході Європи, на пострадянському просторі: чому відбувається відтік навчених та вмотивованих медсестер, що потрібно для розвитку медсестринства.

Дослідження відбувалося у чотирьох регіонах нашої країни: провели опитування у 15 фокус-групах та взяли індивідуальні інтерв’ю у медсестер. За такою самою методикою та таким самісіньким опитувальником здійснювали дослідження в Грузії та Вірменії.

Організатори дослідження багато зробили: склали опитувальники, узгодили важливі питання з партнерами, обрали заклади охорони здоров’я та медсестер для індивідуальних інтерв’ю. Усі процеси абсолютно синхронно відбуваються у трьох країнах-учасницях.

Як застосують отримані результати

На основі отриманих результатів здійснять порівняльний аналіз, зроблять висновки та проведуть велику міжнародну медсестринську конференцію у Львові.

Важливо! Захід вже мав би відбутися. Проте карантин вніс свої корективи у часі і просторі. Нарешті ми визначили дату проведення конференції — 24 лютого.

Завдяки доказовості отриманих даних:

  • організатори дослідження розроблять рекомендації для тих, хто приймає рішення та впливає на розвиток медсестринства в цілому
  • партнери-учасники започаткують міжнародну співпрацю: медсестри з України зможуть вивчити досвід колег із Грузії та Вірменії
  • роботодавці ліпше сприйматимуть професію медичної сестри
  • не лише українські, а й іноземні науковці, управлінці, законотворці почують ідеї учасників конференції

Я очолюю роботу проєктної команди, й для мене вкрай важливим аспектом цього міжнародного дослідження став той факт, що координатори від держав-партнерів — лікарі, а від України — медична сестра. Я не вважаю це особистою заслугою. Я радію змінам. Сьогодні визнання отримала кожна медична сестра — всі ми. Отож, вітаю усіх учасників дослідження та всіх тих, хто вболіває та сприяє.

Дорогі колеги, запрошую вас взяти участь у медсестринській конференції. До зустрічі у Львові!

Олександра Палагіцька,

координатор проєкту NEST (Nurse Empowerment Stronger Together) в Україні, заступник директора з медсестринства Дитячого Центру Здоров’я імені Анни Мазуренко, викладач ВНКЗ ЛОР «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як штучний інтелект трансформує роботу керівника медичного закладу, лікаря та медсестри

Розглянемо основні способи застосування штучного інтелекту в роботі різних медичних працівників на основі аналітики української AI-платформи телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat
1451

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді