МОЗ посилює контроль за відпуском рецептурних комбінованих лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн

Міністерство охорони здоров’я України висловило занепокоєння ситуацією, що склалася у сфері рецептурного відпуску комбінованих лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн

Міністерство охорони здоров’я України висловило занепокоєння ситуацією, що склалася у сфері рецептурного відпуску комбінованих лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн.

Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ, лікарські засоби, які містять кодеїн, активно використовуються наркозалежними особами для виготовлення наркотичних засобів та психотропних речовин амфетамінового ряду в побутових умовах, а також для немедичного вживання у великих кількостях для отримання стану наркотичної ейфорії.

Значного поширення серед наркозалежних осіб набув наркотичний засіб «дезоморфін», що вільно виготовляється в домашніх умовах із кодеїновмісних лікарських засобів, не потребуючи значних фінансових витрат. Упродовж 2014 року та І півріччя 2015 року підрозділами Експертної служби МВС було проведено 186 експертних досліджень особливо небезпечного наркотичного засобу, що містить «дезоморфін» (під час їх виконання досліджено 1 тис. 911 об’єктів) та 335 експертних досліджень (досліджено 6 тис. 582 об’єктів) за фактами вилучення лікарських препаратів, що містять у своєму складі кодеїн.

Засоби масової інформації періодично повідомляють про збільшення фактів відпуску з аптек комбінованих лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн, без рецепту. Це свідчить про послаблення державного нагляду за відпуском, яке, в свою чергу, спричинене запровадженням мораторію на проведення перевірок підприємців Держлікслужбою. Мораторій діє з серпня 2014 року (ст. 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 16.01.2014 № 719-VII), який подовжений з січня 2015 року (пункт 8 Перехідних положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII).

Міністерство охорони здоров’я України звернулось до Держлікслужби з проханням вжити заходів щодо посилення контролю за дотриманням порядку відпуску з аптечних закладів рецептурних комбінованих лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн, та до Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України з проханням протягом найближчих двох місяців провести невідкладні перевірки аптечних закладів з того ж питання, із залученням у разі необхідності до таких перевірок спеціалістів Держлікслужби, та про результати повідомити Міністерство охорони здоров’я України.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді